Επίμονο κύμα πολικών θερμοκρασιών έχει παραλύσει την Κίνα

Ένα πρωτοφανές κύμα ψύχους πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την Κίνα, με τις θερμοκρασίες να είναι υπό του μηδενός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τις αρχές να προχωρούν σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κλείσιμο αυτοκινητόδρομων σε πολλές επαρχίες μετά από τα πολλά ατυχήματα που έχουν ήδη σημειωθεί στους ολισθηρούς παγωμένους δρόμους.

Σύμφωνα με την Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της χώρας, οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν στους -40 °C σε περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας και επαρχιών της ΒΑ & ΒΔ Κίνας.

Επίμονο κύμα πολικών θερμοκρασιών έχει παραλύσει την Κίνα
Εργάτες καθαρίζουν το χιόνι και τον πάγο από το Σινικό Τείχος μετά τη χθεσινή σφοδρή χιονόπτωση, 15 Δεκεμβρίου 2023 (Photo by GREG BAKER / AFP)

Το κύμα ψύχους κινείται από βορρά προς νότο και παρότι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μειωθεί η ένταση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων, το κρύο θα είναι ακόμη πιο τσουχτερό. Στην πόλη Γιτσούν της βορειοανατολικής επαρχίας Χιλονγκγιάνγκ είναι πιθανό ακόμη και να σπάσει το ρεκόρ ψύχους που είχε σημειωθεί εκεί (-47,9 °C) τον Ιανουάριο του 1980.  

Δρομολόγια πλοίων και υπεραστικών λεωφορείων έχουν αναβληθεί στη Σαγκάη, όπου οι θερμοκρασίες βρίσκονται στους -6 °C, ενώ στο Θιβέτ πολλές εθνικές και περιφερειακές οδοί έχουν κλείσει εξαιτίας των πάγων και της χαμηλής ορατότητας, αφού οι χιονοπτώσεις δεν έχουν σταματήσει από τη Δευτέρα. Η τοπική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει προσωπικό 2.400 ατόμων για την προληπτική τοποθέτηση 23.000 κυβικών μέτρων αντιολισθητικών υλικών και τη ρίψη 3.300 μετρικών τόνων ουσιών για το λιώσιμο των πάγων.

Στο Πεκίνο και σε γειτονικές επαρχίες ελήφθησαν μέτρα για περισώσουν τις σοδειές φρούτων και λαχανικών από την παγωνιά και τις ασθένειες.

Επίμονο κύμα πολικών θερμοκρασιών έχει παραλύσει την Κίνα
Το χιόνι έχει καλύψει την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο (AP Photo/Ng Han Guan)

Σήμερα τα ξημερώματα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση για χιονοθύελλες, όμως προβλέπεται ότι οι έντονες χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε πολλές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Κίνας.     

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος