Επιμένει στα οφέλη του εμβολίου της Astrazeneca ο Π.Ο.Υ.

Παγκόσμια κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί τόσο για τον εντοπισμό της αιτιώδους σχέσης μεταξύ  εμβολίου της Astrazeneca και πιθανών θρομβοεμβολικών επεισοδίων όσο και για τον λόγο που εμφανίζεται αυτά σε νεότερες ηλικίες.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Οι περισσότεροι επιστήμονες τόσο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσο και του Π.Ο.Υ. κάνουν μέχρι στιγμής λόγο για ένα σπάνιο σύνδρομο το οποίο έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν και σε άλλα εμβόλια, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσουν νέες συστάσεις για την χρήση του ανά ηλικιακή ομάδα ή φύλο και επιμένουν πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια της τριήμερης συνεδρίασης της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ, συνεχίζεται αδιάκοπα η συλλογή νέων δεδομένων από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, ενώ ταυτόχρονα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει ανάλογα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές όλων των κρατών ανά τον κόσμο, όπου χρησιμοποιείται το εμβόλιο με καταληκτική την χθεσινή ημερομηνία, ώστε στην νέα συνεδρίαση της επιτροπής ανοσοποίησης του Π.Ο.Υ αύριο Τετάρτη να μπορέσουν να εξεταστούν εκ νέου οι παρενέργειες.

Πάντως με δήλωση του ο εκπρόσωπος εμβολίων του Π.Ο.Υ επανέλαβε σήμερα πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών με τον ίδιο να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή των συστάσεων στην χρήση του.

Υπενθυμίζεται πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν διακόψει είτε εντελώς είτε σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα την χρήση του εμβολίου καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καταγράφηκαν τουλάχιστον 5 νέα περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία, 3 στην Γαλλία και 7 στην Γερμανία.

Αν και ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει ασαφής, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Εμερ Κουκ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως είχαν καταγραφεί συνολικά 62 περιπτώσεις εμβολικών επεισοδίων και εγκεφαλικών αιμορραγιών ανάμεσα σε 9,2 εκ. εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτές τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν μετά της 24 Μαρτίου από την Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει μείωση και καθυστέρηση της παράδοσης δόσεων του εμβολίου της  Astrazeneca μέχρι τον Ιούνιο προς την συμμαχία Covax με την οποία γίνεται ο εμβολιασμός σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε πως η διαδικασία παραγωγής είναι ρευστή και ακόμη και αν υπάρξει μείωση των δόσεων θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν τα κενά με άλλα διαθέσιμα εμβόλια μέχρις ότου αποκατασταθεί η κανονική ροή.

Σε σχέση με την χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού προκειμένου να επιτρέπονται τα ταξίδια ή το άνοιγμα καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ο Π.Ο.Υ επανέλαβε πως συμφωνεί στην ιατρική τους χρήση, ωστόσο θα προχωρήσει στην εξέταση των νέων δεδομένων στην κοινή συνεδρίαση τριών αρμόδιων επιτροπών εντός της εβδομάδας προκειμένου να προχωρήσει πιθανότατα στην έκδοση νέων συστάσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος