Επιμένει η Άγκυρα στη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Παράνομη η στρατιωτικοποίηση των νησιών», λέει ο Καλίν

Η προκλητική ρητορική της Αγκυρας συνεχίζεται, με νέα αναφορά στη «Γαλάζια πατρίδα» και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, από τον Ιμπραήμ Καλίν.«Η Ελλάδα κάθε φορά θέτει θέματα παραβιάσεων στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις δικές της παραβιάσεις. Και λέμε στους ‘Ελληνες: ελάτε να μιλήσουμε σε διμερές επίπεδο για όλα αυτά τα θέματα», είπε ενδεικτικά.

«Λέμε στους ‘Ελληνες: Γιατί να μιλάμε μέσω τρίτων χωρων όπως Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση; Για παράδειγμα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ένταξη της στην ΕΕ εναντίον μας, αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε μια ειλικρινή και έντιμη στάση στις διμερείς σχέσεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό η Τουρκία να αντιδρά σε αυτό, αλλά λέμε ξανά, ας προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Καλίν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών ξεκάθαρα παραβιάζει το δίκαιο. Εμείς τώρα υπενθυμίζουμε τη νομική βάση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Εμείς τώρα αυτό εκφράζουμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν.

«Νομίζω ότι δεν συμπάσχουμε πολύ για την ανησυχία που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργείται ένα κλίμα σα να πηγαίνουμε σε πόλεμο με την Ελλάδα;», ήταν η επόμενη φράση του Καλίν και πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχαν πάντα σκαμπανεβάσματα, το θέμα του διαμοιρασμού των νησιών είναι ένα από τα θεματα αυτά. Δυστυχώς, είναι ένα θέμα που μας επιβάλλει η γεωγραφία και μας τα φέρνει η ιστορία μπροστά μας».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», δείξαμε πού θα πρέπει να περνούν οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε αυτό» και θα πρέπει να δείξουμε το στρατιωτικό βάρος για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τη Λιβύη τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Δείτε πόσο μεγάλη περιοχή μας άνοιξε αυτή η συμφωνία».

Κ. Κιλιντζάρογλου: Οι Έλληνες κυβερνώντες γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικιστές

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υιοθέτησε επίσης προεκλογικό σύνθημα για το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και σε νέες δηλώσεις του ανέφερε: «Οι Έλληνες κυβερνώντες γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικιστές. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Οι διαχειριστές της Ελλαδας γνωρίζουν πολύ καλά και τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν, ας μιλάνε τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι μοιρα αυτών των όπλων σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία»(.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος