Επικύρωση των ποινών σε βάρος της Λεπέν ζήτησε η Εισαγγελία – Μεταξύ αυτών η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

Tην επικύρωση των ποινών που επιβλήθηκαν πρωτοδίκως κατά της Μαρίν Λεπέν, για την υπόθεση της εικονικής απασχόλησης στελεχών του κόμματος της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την περίοδο 2004 – 2026, πρότεινε κατά τη διάρκεια της σημερινής του αγόρευσης, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού.

Μεταξύ των ποινών αυτών ήταν και η πενταετής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Η Εισαγγελία ζήτησε για την Μαρίν Λε Πεν πενταετή απαγόρευση του εκλέγεσθαι, τέσσερα χρόνια φυλάκισης εκ των οποίων τα τρία με αναστολή και η δυνατότητα έκτισης του εναπομείναντος έτους φυλάκισης με ηλεκτρονικό βραχιόλι, καθώς και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Υπογράμμισαν οτι η  Λε Πεν είχε τελειοποίησε τη μέθοδο των (εικονικών) ευρωκοινοβουλευτικών βοηθών που στην πραγματικότητα δούλευαν για το κόμμα της (το τότε) Εθνικό Μέτωπο με μισθούς που καταβάλλονταν απο το ευρωκοινοβούλιο. 

Η δεύτερη παρατήρηση της Εισαγγελίας αφορά τις αντιδράσεις της ίδιας και του κόμματός της μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη της τις οποίες θεωρούν επιβλαβείς για το θεσμό της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα για τους δικαστές γιατί προκαλούν πλήγμα για την ανεξαρτησία όπως και την αξία της στα μάτια της κοινής γνώμης. 

Αν το εφετείο του Παρισιού, που θα εκδώσει την τελική του απόφαση λίγο πριν το καλοκαίρι, επιβάλλει την ίδια την ποινή, τότε η Μαρίν Λεπέν δεν θα έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Αν αντιθέτως της επιβάλλει ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι το πολύ δύο ετών, τότε θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας.

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος