Επιφυλάξεις Βερολίνου σχετικά με τις συνθήκες εξόντωσης του αρχηγού της Αλ Κάιντα

Array

Επιφυλακτική σε σχέση με τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα από τις ΗΠΑ με τη χρήση drone εμφανίστηκε η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν διαθέτει δικές της πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές συνθήκες του χτυπήματος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η στρατιωτική βία πρέπει να είναι η έσχατη λύση, αλλά παραδέχθηκε ότι οι Ταλιμπάν προφανώς αθέτησαν τη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ, ότι δεν θα επιτρέψουν να βρίσκουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν όσοι απειλούν την ασφάλεια άλλων χωρών.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι «ήταν διεθνώς καταζητούμενος τρομοκράτης, αρχηγός ενός από τα πλέον επικίνδυνα τρομοκρατικά δίκτυα και η Αλ Κάιντα είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θύματα τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, με χιλιάδες θύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, τονίζοντας ωστόσο ότι «η αξιολόγηση της χρήσης στρατιωτικών μέσων εξαρτάται πάντα από τις ακριβείς συνθήκες και κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δικές της πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες και το υπόβαθρο της επίθεσης με drones στην Καμπούλ. Επί της αρχής ισχύει ότι η στρατιωτική βία πρέπει πάντα να είναι το τελευταίο μέσο. Πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές για την αποτροπή του κινδύνου, κάτι που για εμάς θα ήταν πρωτίστως αστυνομικό καθήκον. Τώρα οι ΗΠΑ έχουν πάρει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο και έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως καταφύγιο προκειμένου να απειληθεί η ασφάλεια άλλων χωρών από το αφγανικό έδαφος. Η παρουσία ενός διεθνώς καταζητούμενου τρομοκράτη όπως ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στην Καμπούλ εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι Ταλιμπάν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Αυτή η υπόσχεση προφανώς αθετήθηκε», δήλωσε ο κ.. Μπούργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρησιμοποιήθηκε η αμερικανική βάση στο Ραμστάιν για τον έλεγχο του drone με το οποίο χτυπήθηκε ο Ζαουάχρι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι κατά τη χρήση της βάσης σέβεται τους ισχύοντες νόμους. «Οι ΗΠΑ είναι άλλωστε υποχρεωμένες να το κάνουν αυτό και βάσει του διεθνούς δικαίου», διευκρίνισε και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ΗΠΑ για το θέμα των επιχειρήσεων με drone και το εάν και κατά πόσο αυτές ελέγχονται με κάποιον τρόπο από τη βάση του Ραμστάιν. Υπενθύμισε μάλιστα ότι με την απόφαση της 25ης Νοεμβρίου 2020 το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκπληρώσει επαρκώς τις συνταγματικές της υποχρεώσεις σχετικά με τη λειτουργία της βάσης.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ διατηρεί την άποψη που διατύπωνε παλαιότερα κατά των επιθέσεων των ΗΠΑ με χρήση drone.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος