Επιδημία Ζίκα: Σύσταση της Βραζιλίας στις εγκύους να μην πάνε στους Ολυμπιακούς

Την επομένη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης  σε παγκόσμιο επίπεδο που κήρυξε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ονδούρα  εκπέμπει σήμα κινδύνου μετά τη διάγνωση σχεδόν 3.700 κρουσμάτων του ιού Ζίκα ,από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Γιολάνι Μπάτρες, δήλωσε ότι με την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις στρατηγικές που έχει στη διάθεσή της” για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζίκα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κρούσματα, εξέδωσε νέα οδηγία, συνιστώντας στις εγκύους να μην επισκέπτονται τη χώρα, που τον Αύγουστο διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η “έκρηξη” στη Λατινική Αμερική του αριθμού των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, αντιμετωπίζεται προς το παρόν, με συστάσεις αποφυγής της εγκυμοσύνης στο γυναικείο πληθυσμό της Κολομβίας, του Σαλβαδόρ, του Ισημερινού, της Τζαμάικας και του Πόρτο Ρίκο.

Οπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ, ο ιός εξαπλώνεται με “εκρηκτικό τρόπο” στην Αμερικανική ήπειρο, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν 3 με 4 εκατομμύρια κρούσματα το 2016.

Στη νοτιοανατολική Ασία, ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα “εδώ και κάποιο καιρό”.

Η παρασκευή εμβολίου κατά του Ζίκα μπορεί να χρειαστεί χρόνια. Ωστόσο, στη Γαλλία, γνωστός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για να βρει εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, με μοναδικό δεδομένο “την επιτυχία που είχαν εμβόλια κατά παρόμοιων ιών”, όπως αυτό κατά του δάγγειου πυρετού.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα  κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης).

Ο ΠΟΥ εξέφρασε φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών λόγω του φαινομένου ακραίων καιρικών συνθηκών Ελ Νίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από το 2015 και συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΜΠΕ

Σχετική είδηση:ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για όσους θα ταξιδέψουν σε χώρες στις οποίες ενδημεί ο ιός Ζίκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος