Επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες για την αποκλιμάκωσης της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων Σερβίας και Κοσόβου που συναντήθηκαν εχθές και σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ πέτυχαν συμφωνία για να τερματιστεί η κρίση στο βόρειο Κόσοβο που ξέσπασε για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι δύο πλευρές, με την μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κόσοβο,  Μίροσλαβ Λάιτσακ, συμφώνησαν να εφαρμοστεί το μέτρο της κάλυψης, με αυτοκόλλητο στίκερ του σημείου της πινακίδας όπου αναγράφεται το διακριτικό σήμα της χώρας. Έτσι στα οχήματα που εισέρχονται στο Κόσοβο και φέρουν σερβικές πινακίδες θα καλύπτεται το διακριτικό σήμα της χώρας, το ίδιο θα συμβαίνει και για τα οχήματα με πινακίδες Κοσόβου που θα εισέρχονται στην Σερβία. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποκλιμάκωση της έντασης στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ με την ταυτόχρονη αποχώρηση το ερχόμενο Σάββατο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου και την απόσυρση των οδοφραγμάτων που έστησαν οι Σέρβοι.

Σημειώνεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και να επιβάλλει την αντικατάσταση τους με προσωρινές πινακίδες στα σύνορα, έστησαν οδοφράγματα αποκλείοντας την πρόσβαση σε δύο συνοριακές διαβάσεις. Η κυβέρνηση του Κοσόβου απάντησε με την αποστολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων η Σερβία ανέπτυξε τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοινώνοντας την συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι αποτελεί μία συμβιβαστική λύση που θα ισχύσει μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου για το Κόσοβο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την συμφωνία για τις πινακίδες και την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο χαιρέτησαν με ανάρτηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν και επίτροπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος