Επετειακή συναυλία στη Γερμανία για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Ήταν η μοναδική εκδήλωση του είδους στη Γερμανία: Μία επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών της Σαξονίας. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο Μπαντ Λάουζικ (Bad Lausick) της Σαξονίας κοντά στη Λειψία.

Τον μουσικό ύμνο στην Επανάσταση του 1821 ανέλαβε η διεθνούς φήμης συνθέτης και μαέστρος Κωνσταντία Γουρζή. Παρουσίασε σε παγκόσμια, πρώτη εκτέλεση τη σύνθεσή της με τίτλο «Transformation 21», ειδικά γραμμένη για την επετειακή συναυλία των 200 χρόνων. «Στα 5 λεπτά της σύνθεσης προσπαθώ να συνδέσω την απελευθερωτική διάσταση της Επανάστασης του 1821 με την προσωπική πορεία απελευθέρωσης και αλλαγής καταπιεστικών συνθηκών για τον καθένα μας», λέει η Γουρζή στην ΕΡΤ. Για την ίδια το έργο αυτό ήταν  μία «ευκαιρία εξωτερίκευσης» του δικαιώματος στην ελευθερία ως προσωπική αναζήτηση απελευθέρωσης, αλλά και ως συλλογική έκφρασή της μέσα στον χώρο που ο καθένας κινείται.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης συνθέσεις των Μπετόβεν, Βάγκνερ, Σοστακόβιτς και Σκαλκώτα. Οι δύο πρώτοι συνθέτες Μπετόβεν και Βάγκνερ επελέγησαν, επειδή είναι «επαναστατικές μορφές» στο στερέωμα της κλασσικής μουσικής του 19ου αιώνα, λέει η Γουρζή. Ο Σοστακόβιτς είναι ο κατ΄εξοχήν πολιτικός συνθέτης του 20ού αιώνα. Ο Νίκος Σκαλκώτας , ο σημαντικότερος δίπλα στον Μητρόπουλο, έλληνας συνθέτης  του 20ού αιώνα, με τους 36 ελληνικούς χορούς, πέντε εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

«Με την συναυλία τιμήσαμε και τη μεγάλη προσφορά των πολλών Γερμανών Φιλελλήνων που στήριξαν με κάθε τρόπο τον εθνικό μας Αγώνα από την πρώτη στιγμή», είπε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Μάρα Μαρινάκη. Παράλληλα, πρόσθεσε, «κοιτάμε και μπροστά και πορευόμαστε μαζί με τους Γερμανούς φίλους μας για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την μακροχρόνια φιλία και συνεργασία μας, ώστε να την παραδώσουμε πιο δυνατή και ουσιαστική στις μελλοντικές γενιές για το κοινό καλό και των δύο λαών μας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σαξονίας Βόλφραμ Γκίντερ (Πράσινοι), υπενθύμισε ότι και στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, πολυάριθμοι διωκόμενοι Έλληνες «βρήκαν νέα πατρίδα» στη Γερμανία, και στη Λειψία.

Η συναυλία ήταν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Schwarz Foundation“.

Η επιλογή του Bad Lausik δεν ήταν τυχαία. Ανήκει στην ευρύτερη περιφέρεια της Λειψίας, η οποία ήταν ένα από τα κέντρα του Φιλελληνισμού στη Γερμανία. Και στο Bad Lausick έχει την έδρα της «Saechsische Blaeserphilharmonie », «η μοναδική καλλιτεχνική ορχήστρα πνευστών κατηγορίας Α στη Γερμανία», λέει η μάνατζερ της ορχήστρας, Βαρβάρα Βενετικίδου. Η ορχήστρα με 35 μέλη προήλθε από την ραδιοφωνική ορχήστρα πνευστών της Λειψίας, αλλά τα τελευταία 11 χρόνια ακολουθεί αυτόνομη πορεία με δικό της μέγαρο παραστάσεων στο Bad Lausik. Οι δεσμοί συνεχίζονται και σήμερα, καθώς η Λειψία είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος