Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα ΗΠΑ–Ρωσίας μετά από 241 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Στις στέπες του Καζακστάν προσγειώθηκε με ασφάλεια την Κυριακή το διαστημόπλοιο Soyuz MS-28, μεταφέροντας τρία μέλη πληρώματος που ολοκλήρωσαν αποστολή διάρκειας οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο αστροναύτης της NASA Κρις Γουίλιαμς και οι Ρώσοι κοσμοναύτες Σεργκέι Κουντ-Σβερτσκόφ και Σεργκέι Μικαέβ επέστρεψαν στη Γη έπειτα από 241 ημέρες σε τροχιά, μετά την ομαλή προσγείωση της κάψουλας Soyuz με τη βοήθεια αλεξιπτώτου σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης Τζεζκαζγκάν.

Για τον Γουίλιαμς και τον Μικαέβ, η αποστολή αποτέλεσε την πρώτη διαστημική πτήση της καριέρας τους, ενώ για τον Κουντ-Σβερτσκόφ ήταν η δεύτερη παρουσία του στον τροχιακό σταθμό.

Μετά την άφιξή τους στο έδαφος, τα μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Καραγκάντα. Από εκεί, ο Γουίλιαμς αναχώρησε για το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Johnson της NASA στο Χιούστον, ενώ οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες επέστρεψαν στη βάση εκπαίδευσής τους στο Star City, έξω από τη Μόσχα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η διαστημική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας συνεχίζεται παρά τις έντονες πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο πρώην αντίπαλοι της διαστημικής κούρσας του Ψυχρού Πολέμου εξακολουθούν να συνεργάζονται στον ISS, με Αμερικανούς και Ρώσους αστροναύτες να μεταφέρονται στον σταθμό με διαστημόπλοια και των δύο χωρών.

Η σχέση Ουάσινγκτον–Μόσχας επηρεάστηκε σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ωστόσο η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού παραμένει ένας από τους λίγους τομείς όπου η συνεργασία συνεχίζεται.

Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα ΗΠΑ–Ρωσίας μετά από 241 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Η διαστημική κάψουλα «Soyuz MS-28» προσγειώνεται κοντά στην πόλη Ζεζκαζγκάν του Καζακστάν, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (Roscosmos space corporation via AP)

Στις 14 Ιουλίου, ένα νέο πλήρωμα αποτελούμενο από τον αστροναύτη της NASA Ανίλ Μένον και τους κοσμοναύτες της Roscosmos Πιότρ Ντουμπρόβ και Άννα Κικίνα έφτασε στον ISS για αποστολή διάρκειας οκτώ μηνών. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, το οποίο χρησιμοποιείται από τη Ρωσία μέσω συμφωνίας μίσθωσης.

Την εκτόξευση παρακολούθησε ο διοικητής της NASA Τζάρεντ Άιζακμαν, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Μπαϊκονούρ εδώ και οκτώ χρόνια.

Το νέο πλήρωμα εντάχθηκε στην Expedition 75 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μαζί με τους αστροναύτες της NASA Τζέσικα Μέιρ και Τζακ Χάθαγουεϊ, την αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Σοφί Αντενό και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αντρέι Φεντιάεφ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος