Επείγουσα βοήθεια από ΕΕ και ΝΑΤΟ ζήτησε η Σλοβενία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των πλημμυρών

Επίσημο διάβημα έκανε η Σλοβενία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για την παροχή βοήθειας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον τριών ατόμων, ενώ οι τεράστιες υλικές ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με τις αρχές έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σε γέφυρες και συστήματα αποχέτευσης σε αστικά κέντρα και χωριά.

«Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης στη Σλοβενία, μετά την κατάθεση του αιτήματος ενεργοποιήσαμε αμέσως το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήδη έχει αποσταλεί στα κράτη μέλη μια πρώτη λίστα με τις άμεσες ανάγκες της χώρας, κυρίως σε μηχανήματα βαρέως τύπου και εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό τους.

Σε πρώτη φάση, η Σλοβενία αιτήθηκε από την ΕΕ την αποστολή τουλάχιστον 30 εκσκαφέων και 30 βαρέων οχημάτων για τη διευθέτηση των υδάτινων ροών, καθώς και 20 προκατασκευασμένων γεφυρών μήκους μέχρι 40μ. Από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ζήτησε να συνδράμει με τουλάχιστον 5 ελικόπτερα που να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων έως 5 τόνων, καθώς και την αποστολή σώματος 200 ανδρών για υποστήριξη στη διεκπεραίωση εργασιών διάσωσης και προστασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.  

Πηγή: Europa Press     

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος