Επανορθώσεις από τη Δύση για την εποχή του δουλεμπορίου θα διεκδικήσουν χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής

Μια τετραήμερη σύνοδος κρατών της Αφρικής και της Καραϊβικής ξεκίνησε χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκκρα, με αντικείμενο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων ή άλλων επανορθώσεων για τους αιώνες αδικίας και δουλείας που υπέφερε η Μαύρη Ήπειρος κατά την αποικιακή εποχή, αλλά και αργότερα.

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το υπερατλαντικό εμπόριο σκλάβων… Όμως είναι ένα θέμα που η ανθρωπότητα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και δεν μπορεί πλέον να το αγνοεί» σχολίασε ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης (AU) με τη συμμετοχή πολλών ηγετών από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής της δουλείας καταπνίγηκε κάθε προσπάθεια οικονομικής και πολιτισμικής μας προόδου. Αμέτρητες οι ιστορίες των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν και διαλύθηκαν. Δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο όλη αυτή η τραγωδία, όμως είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί» συμπλήρωσε ο Γκανέζος πρόεδρος.   

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής της AU για τις αποζημιώσεις, Μονίκ Νσανζαμπαγκάνουα, κατά την παρέμβασή της τόνισε ότι οι αποζημιώσεις δεν θα είναι απλά οικονομικές συναλλαγές, αλλά μια σημαντική ηθική υποχρέωση. «Αντιπροσωπεύουν την αναγνώριση παρελθόντων σφαλμάτων και ακόμη περισσότερο την επιθυμία για επανόρθωση. Είναι ένα ξεκάθαρο βήμα προς τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ανακούφιση όσων υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες των ιστορικών αδικιών» επεσήμανε η αξιωματούχος της AU.  

Επανορθώσεις από τη Δύση για την εποχή του δουλεμπορίου θα διεκδικήσουν χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Frank Augstein)

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της αφρικανικής διασποράς σε όλον τον κόσμο. Η Βρετανίδα βουλευτής Μπελ Ριμπέιρο Άντυ υπογράμμισε ότι οι χώρες που διέπραξαν εγκλήματα και αδικίες κατά την εποχή του δουλεμπορίου δεν μπορούν να υπαγορεύουν το πώς θα διεκπεραιωθούν οι επανορθώσεις. «Είμαι κόρη της Γκάνας, αλλά και Βρετανίδα πολιτικός. Δεν πιστεύω ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να υπαγορεύουν τι θα δοθεί ως επανόρθωση ή το πώς. Η αδικία πρέπει να σταματήσει τώρα και αυτό σημαίνει ότι οι επανορθώσεις θα πρέπει να ικανοποιηθούν σύμφωνα με τους όρους όσων υπέστησαν τις τραγικές συνέπειες» δήλωσε.

Η σύνοδος στην πρωτεύουσα της Γκάνας θα εξετάσει το νομικό κι ηθικό πλαίσιο για τη στέρεη θεμελίωση των διεκδικήσεων και αποσκοπεί στη συγκρότηση μιας επιτροπής ειδικών η οποία θα συντάξει τις κοινές θέσεις των αφρικανικών κρατών για τις επανορθώσεις και θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα δράσης για την επιτυχή έκβαση της συντονισμένης προσπάθειας.

Πηγές: Reuters, BBC, GBC Ghana     

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος