Επανήλθε η ηρεμία στο βόρειο Κόσοβο – Νέα πιθανή εστία γεωπολιτικής έντασης (video)

Array

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον εκτόνωσε προσωρινά την ένταση στο Κόσοβο. Η κυβέρνηση της Πρίστινα ανέστειλε για ένα μήνα την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με κοσοβάρικες. Στο βόρειο Κόσοβο επανήλθε η ηρεμία και οι Σέρβοι απομάκρυναν τα οδοφράγματα, ωστόσο υπάρχει ανησυχία καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί κανονικά η απόφαση.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έπεισαν την κυβέρνηση του Κοσόβου να αναστείλει για ένα μήνα την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 1ης Αυγούστου. Το μέτρο είχε σημάνει συναγερμό στο βόρειο Κόσοβο με τις σειρήνες να σημαίνουν από το απόγευμα της Κυριακής σε όλες τις πόλεις όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο. Σέρβοι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει με βαριά οχήματα δύο οδικές αρτηρίες προς τα σερβικά σύνορα ενώ η αστυνομία του Κοσόβου έκλεισε τα αντίστοιχα συνοριακά περάσματα. Στη Μιτρόβιτσα ακόμη και το πρωί της Δευτέρας οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

«Οποιεσδήποτε αποσπασματικές και μονομερείς ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και οι οποίες εμποδίζουν τις μετακινήσεις όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν αμέσως» δήλωσε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πέτερ Στάνο.

Παρουσία και της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης τα βαριά φορτηγά και τα βυτιοφόρα που  είχαν κόψει στα δύο το Κόσοβο απομακρύνθηκαν και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

«Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Η χώρα μας, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

H Πρίστινα, πάντως, επιμένει στην κατάργηση των σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων που διαθέτει η πλειοψηφία των Σέρβων του Κοσόβου.

Η κατάργηση  των σερβικών πινακίδων και ταυτοτήτων προκάλεσε την Κυριακή σκληρές ανακοινώσεις από Βελιγράδι και Μόσχα που προειδοποιούσαν την Πρίστινα να εγκαταλείψει τα σχέδια να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο και ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα έμεναν αναπάντητες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ζητούμε και  επιδιώκουμε την ειρήνη. Αλλά σας λέω ευθέως: δεν θα παραδοθούμε και η Σερβία θα νικήσει» τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κορύφωση της έντασης γύρω στα μεσάνυχτα το ΝΑΤΟ ανακοίνωνε ότι ήταν έτοιμο να επέμβει αν κινδύνευε η σταθερότητα στο βόρειο Κόσοβο. Για την ώρα τα χειρότερα απομακρύνθηκαν αλλά οι εύθραυστες σχέσεις των δύο εθνοτήτων επηρεάζονται άμεσα από τους εκατέρωθεν χειρισμούς και το ρόλο των συμμάχων τους.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Άναψε πάλι η θρυαλλίδα στο Κόσοβο – Νέα πιθανή εστία γεωπολιτικής έντασης

Η υπόθεση με τις πινακίδες στο Κόσοβο αναδεικνύει κάτι μεγαλύτερο: Από τη μια έχουμε την παρέμβαση των ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης, από την άλλη η Μόσχα καταγγέλλει προβοκάτσια της Δύσης έναντι της «συμμάχου Σερβίας». Το Κόσοβο γίνεται το νέο σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Ρωσία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις ΗΠΑ για την επιρροή στην περιοχή από το ’99 και τον πόλεμο του ΝΑΤΟ, κατά τον οποίο η Σερβία ηττήθηκε, αποσύροντας τις δυνάμεις της από το Κόσοβο και η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τον ηγεμονικό της ρόλο στα Βαλκάνια.

Ο άγνωστος Χ είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση Βούτσιτς, που έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Ρωσία με εμπορικές, αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες. Θα ρισκάρει επιθετική πολιτική έναντι του Κοσόβου ή όχι; Αναμφίβολα και σε αυτό το θερμό σημείο του πλανήτη θα μπορούσε να κριθεί η μάχη της Μόσχας για μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Υπενθυμίζει ότι τα Βαλκάνια έχουν ιστορία ως θρυαλλίδα εντάσεων λόγω του δυσεπίλυτου ζητήματος της εθνικής αυτοδιάθεσης. Και το Κόσοβο θα μπορούσε να είναι ρυθμιστής τέτοιων μοιραίων εξελίξεων. Κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, οι σχέσεις με την Σερβία δεν εξομαλύνθηκαν ούτε όταν προέκυψε η ευρωπαϊκή προοπτική και για τις δύο πλευρές, και πλέον η περιοχή είναι εκτεθειμένη στους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος