Έντονη αντιπαράθεση των ΥΠΕΞ Γερμανίας – Ουγγαρίας,  για την Ουκρανία και τον ρόλο ουγγρικής τράπεζας

 Η συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Analena Berbock) με τον Ούγγρο ομόλογό της, Πέτερ Σιγιάρτο, κατέληξε σε σύγκρουση για την OTP Bank και μπλοκάρισμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, γράφει ο αναλυτής του «Politiko», Jacopo Barigazzi.

Σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες, η Γερμανία και η Ουγγαρία συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για τον ρόλο μιας ουγγρικής τράπεζας στην ουκρανική σύγκρουση.

«Η Μπέρμποκ επέπληξε τον Σιγιάρτο επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στο Κίεβο. Ανέφερε επίσης κάποιες «απροσδιόριστες δηλώσεις» για την ουγγρική OTP Bank, κατηγορώντας την για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο αναλυτής. Ο Μπαριγκάτσι τόνισε ότι η Βουδαπέστη απέρριψε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε τις δηλώσεις αναληθείς.

Ο Σιγιάρτο είχε προαναγγείλει ότι η Βουδαπέστη σκοπεύει να αντιταχθεί στη διάθεση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, εφόσον η OTP Bank βρίσκεται στη λίστα των «χορηγών πολέμου».

Νωρίτερα, η ουκρανική Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι η ουγγρική τράπεζα συμπεριλήφθηκε σε αυτόν τον κατάλογο λόγω, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, προνομιακού δανεισμού σε Ρώσους στρατιώτες.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος