Έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για αδειοδότηση τεμαχίου 5

Έντονα αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην απόφαση της υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να εγκρίνει την αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream LLC.

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς σε απάντηση ερώτησης σχετικά με αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία) χορήγησε άδειες εξερεύνησης φυσικού αερίου εντός της περιοχής αδειοδότησης του Τεμαχίου Αριθ. 5 στην ExxonMobil – Qatar Petroleum Consortium, αναφέρει τα εξής:

«Δημοσιεύματα που πληροφορούν ότι η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία) χορήγησε άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum για το λεγόμενο αδειοδοτημένο τεμάχιο 5, το οποίο κηρύχθηκε μονομερώς, αγνοώντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, έκανε για άλλη μια φορά. ξεκάθαρο ποιος είναι πραγματικά υπέρ της υποκίνησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα τμήμα της λεγόμενης αδειοδοτημένης περιοχής παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αυτό το μονόπλευρο βήμα αγνοεί και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του Νησιού. Όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα της και αυτά της «ΤΔΒΚ», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος