Έντονα συναισθήματα από τους Βρετανούς βετεράνους του Αφγανιστάν και πολιτική κινητοποίηση με έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Τα συναισθήματα είναι έντονα ανάμεσα σε Βρετανούς βετεράνους του πολέμου, καθώς ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν από το 2001 και περίπου 3,500 Βρετανοί πολίτες εργάζονταν εκεί.

Θυμός, αγανάκτηση, προδοσία, λύπη — και αγωνία για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Πολιτικοί, στρατιώτες, δημοσιογράφοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβο για την τύχη των απλών πολιτών που μένουν έρμαιο στον έλεγχο των ακραίων ισλαμιστών.

Η βρετανική κυβέρνηση, παρόλο που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, δεν μπορεί να κάνει πολλά παρά να απομακρύνει με ασφάλεια τους πολίτες της και τους Αφγανούς συνεργάτες τους επί 20 χρόνια.

Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως φαίνεται την ώρα που γράφεται το κείμενο, δεν θα δεχτεί ερωτήσεις την Τετάρτη – ημέρα έκτακτης σύγκλησης του κοινοβουλίου για το Αφγανιστάν.

Κάτι δηλαδή που είναι η συνήθης διαδικασία -ιδιαίτερα σε κρίσιμες καταστάσεις- οπότε ο πρωθυπουργός ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις και τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης, και κατόπιν απαντά στις ερωτήσεις των συναδέλφων του βουλευτών.

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απών αυτές τις κρίσιμες μέρες, κάτι που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης. Η σκιώδης υπουργός εξωτερικών, βουλευτής Λίζα Νάντι, απαντώντας στις αναφορές ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ επέστρεψε από τις διακοπές του χτες, δήλωσε:

«Το να αποχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς κρίσης αυτού του μεγέθους δεν είναι τίποτα άλλο από ντροπιαστικό.”

Σήμερα, (Δευτέρα 16/8) ο κος Τζόνσον όπως κάθε μέρα, ηγήθηκε της τρίτης έκτακτης συνάντησης Κόμπρα των αρμόδιων μερών της κυβέρνησης και του κράτους για την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε τέσσερις μέρες.

Την Κυριακή (15/8) μίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε «η αναγνώριση μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης να γίνει σε κοινή και όχι μονομερή βάση», μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση των βετεράνων

Η Βρετανία, αυτά τα είκοσι χρόνια που επιχειρεί στο Αφγανιστάν, έχασε 456 στρατιώτες κυρίως σε ηλικίες 20-29 ετών. Χιλιάδες τραυματίστηκαν και υπέστησαν ακρωτηριασμό.

Ένας από αυτούς, ο Τζακ Κάμιγκς, την 14η Αυγούστου, ημέρα της επετείου που έχασε τα πόδια του εκφράζει τα κυρίαρχα συναισθήματα καλύτερα από οποιονδήποτε που δεν βίωσε τις συνέπειες αυτού του πολέμου.

«Άξιζε τον κόπο; Μάλλον όχι. Έχασα τα πόδια μου για το τίποτα; Έτσι φαίνεται. Πέθαναν μάταια οι σύντροφοι μου; Ναι, Στο 11ο Bangaversary μου είναι πολύ θλιβερό. Πολλά συναισθήματα περνούν από το κεφάλι μου, θυμός, θλίψη, προδοσία, για να αναφέρω μερικά», έγραψε στο τουίτερ ο Τζακ Κάμιγκς.

370 υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας και Βρετανοί πολίτες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν χθες και προχθές, έφτασαν στην Αγγλία, με την πρώτη πτήση που προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο RAF Brize Norton κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος