Εντολή αποχώρησης των Αυστραλών από την Ουκρανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας παροτρύνει τους Αυστραλούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και τις οικογένειες των διπλωματών να απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Τo βράδυ της Δευτέρας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου ανανέωσε τις ταξιδιωτικές συμβουλές, προτείνει στους Αυστραλούς «να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία» λόγω του «αυξημένου κινδύνου ένοπλων συγκρούσεων».

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν, είπε ότι ζουν περίπου 1.400 Αυστραλοί στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, στους οποίους έχουν δοθεί εντολές να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν:

«Γνωρίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των πτήσεων θα μπορούσε να αλλάξει ή να σταματήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

«Σίγουρα υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες πτήσεις και για αυτό κάναμε το συνετό βήμα προτείνοντας να κάνουν ρυθμίσεις για να φύγουν τώρα. Αυτό το προσεκτικό και συνετό βήμα· οφείλεται στο ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι απρόβλεπτη και αφορά την προστασία των Αυστραλών που βρίσκονται στην Ουκρανία».

Η απόφαση της Αυστραλίας να συνταχθεί με άλλους συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στο να αποσύρει διπλωμάτες και να εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποιήση ήδη επικρίθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο ως «πρόωρη».

Την ίδια ώρα η Αυστραλία έχει προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία για να ενισχύσει την άμυνά της στον κυβερνοχώρο κατά της Ρωσίας.
Η Κ.Πέιν είπε ότι ενώ η Αυστραλία έχει αποκλείσει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον κυβερνοχώρο κατά των διαδικτυακών επιθέσεων.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ, Αυστραλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος