Ένθετο Κόσμος: Τα «ματωμένα διαμάντια της Ρωσίας πωλούνται στις ευρωπαϊκές αγορές»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΛΛΗ ΛΕΚΚΑ

Μπορεί οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας να πέφτουν σαν βροχή σε όλους τους τομείς, ένα προϊόν όμως δεν επηρεάζεται: τα ρωσικά διαμάντια. Είναι τόσο πολύτιμα και περιζήτητα που καταφέρνουν και βρίσκουν τον δρόμο τους στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με τη βοήθεια τρίτων χωρών.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , ο ρωσικός γίγαντας εξόρυξης διαμαντιών Alrosa έθετε σε δημοπρασία ένα τεράστιο διαμάντι  242 καρατίων – μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στο ορυχείο της εταιρείας στην Ανατολική Ρωσία.

Μετά την εισβολή η Δύση προσπάθησε να απαγορεύσει και τα ρωσικά διαμάντια, αλλά μάταια. Αυτά φαίνεται πως είναι παντοτινά…

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Καθλίν Βαν Μπρεμπτ, Βελγίδα ευρωβουλευτής: “Αυτά τα Ρωσικά διαμάντια είναι επίσης αιματοβαμμένα διαμάντια. Σε κάθε πακέτο κυρώσεων, τα διαμάντια, για κάποιο λόγο, και ξέρουμε ποιος είναι, ξεγλιστρούν.”

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας εξόρυξης ακατέργαστων διαμαντιών και η Αλρόσα έχει το μονοπώλιο να τα εξάγει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία, αυτό όμως δεν σταμάτησε καθόλου την ροή των λίθων.

Αντίθετα, η πώλησή τους στην αγορά της Αμβέρσας, την μητρόπολη των διαμαντιών, αυξήθηκε, όπως σημειώνει ο Χανς Μέρκετ ερευνητής μη κυβερνητικής οργάνωσης: “Φέτος, τον Ιούνιο, είχαμε μία πολύ μεγάλη αύξηση: Οι εισαγωγές διαμαντιών έφτασαν τα 393 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι, την ίδια περίοδο, ήταν μόνο 175 εκατομμύρια ευρώ.”

Ωστόσο η αγοραπωλησία γίνεται αθόρυβα. Οι Ρώσοι αποφεύγουν να φαίνονται ως οι άμεσοι πωλητές και συνδετικός κρίκος είναι περίπου δέκα Ινδικές επιχειρήσεις που αγοράζουν τους ακατέργαστους λίθους, τους επεξεργάζονται και τους μεταπωλούν σε Δύση, Κίνα και Ιαπωνία.

Και ενώ κάποιες χώρες επιμένουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών, οι έμποροι της Αμβέρσας προειδοποιούν πως αυτό μπορεί να κοστίσει 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος για τη Ρωσία θα είναι μηδαμινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ “ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ” 

Νέες πυραυλικές δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα προκαλούν ανησυχία στην διεθνή κοινότητα. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην περιοχή…

Μετά από 2 εβδομάδες απεργίας σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων της Total στη Γαλλία, πολλά πρατήρια ξέμειναν από καύσιμα. Σε όσα παραμένουν ανοιχτά σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

Επίθεση ενόπλου σε παιδικό σταθμό στη βορειοανατολική Ταϋλάνδη. Δεκάδες νεκροί.

Ο Τζέιμς Μπόντ γιόρτασε 60 χρόνια στη μεγάλη οθόνη και το ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα είναι: ΠΟΙΟΣ ηθοποιός θα είναι ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ μυστικός πράκτορας 007;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΑΓΓΑΝΙΑ

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος