Ένθετο Κόσμος: Πρωτότυποι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη – Καύσιμα από κτηνοτροφικά απόβλητα, ενέργεια από υδρογόνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Πρωτότυπους τρόπους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας αναζητούν κάτοικοι και κοινοπραξίες στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή κρίση αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Ιδιοκτήτες αγροκτήματος στην Πιατσέντσα της βόρειας Ιταλίας παράγουν καύσιμα αυτοκινήτων από βιομεθάνιο με τα απόβλητα των 600 αγελάδων τους.

Οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά στην αντλία και εξοικονομούν έως και τα μισά χρήματα που πληρώνουν συνήθως για καύσιμα. “Ξεκινήσαμε ένα έργο που μας επιτρέπει να παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια και να έχουμε μία πραγματική κυκλική οικονομία.” αναφέρει η Νικολέττα Τσέλλα, ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος-πρατηρίου.

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, υλοποίησαν την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το καθαρό υδρογόνο. Στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα πρωτοστατεί το Πανεπιστήμιο Σάννιο της νότιας Ιταλίας. Στο Παρίσι, νέοι-αποδοτικότεροι λέβητες τοποθετήθηκαν σε κτίρια, ώστε να μειωθεί το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έως και 60%.

Μεγάλη ζήτηση έχουν τα τροχόσπιτα στην Δανία. Πολλοί ενοικιαστές διαμερισμάτων αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και καταφεύγουν σε αυτή την εναλλακτική λύση. “Από το συνολικό κόστος στέγασης στις 8.000 (κορώνες Δανίας), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, τώρα έχω πέσει στις 1.500,ίσως και στις 2.500 (κορώνες Δανίας).” σημειώνει ο Τζον Λεονχαρντ, ιδιοκτήτης τροχόσπιτου.
Ο στόχος για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ε.Ε. έως το 2050, γίνεται σήμερα πιο επίκαιρος λόγω και της ενεργειακής κρίσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΚΟΣΜΟΣ

19 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν μετά τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα σε ολόκληρη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 πυραυλικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια, ενώ ήχησαν πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο.

Η Unicef σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο εκπόνησε μελέτη όπου διαπίστωσε ότι το 15% των εφήβων στην Ισπανία εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Μία γυναίκα έχασε την ζωή της στην Αϊτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το υψηλό κόστος ζωής και τη διαφθορά. Σύγκρουσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ιθαγενών σημειώθηκαν στη Χιλή…
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απένειμε το βραβείο «Nansen» στην πρώην καγκελάριο `Αγγελα Μέρκελ για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε στη Μινεσότα, μία κολοκύθα με βάρος χίλια εκατόν εξήντα ένα κιλά κέρδισε τον τίτλο της πιο βαριάς κολοκύθας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΑΓΓΑΝΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος