Ένθετο Κόσμος: Οι γυναίκες στο στόχαστρο του ρωσικού καθεστώτος – Η Λιζ Τρας στα βήματα του Μπόρις Τζόνσον

Οι γυναίκες στο στόχαστρο του ρωσικού καθεστώτος
Πρόστιμο στη Μις Κριμαία, απόδραση Ρωσίδας δημοσιογράφου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Η Μις Κριμαία 2022, Όλγκα Βαλέγεβα, και μία φίλη της τραγουδούν ένα πατριωτικό ουκρανικό τραγούδι και ανεβάζουν το βίντεο στο Ίνσταγκραμ. Το αποτέλεσμα… να κριθούν ένοχες για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας υποστήριξε πως πρόκειται για ύμνο εξτρεμιστικής οργάνωσης και τις κατηγόρησε για προβολή ναζιστικών συμβόλων.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε από την αστυνομία οι δύο γυναίκες εμφανίζονται με θολωμένα τα πρόσωπά τους να ζητούν συγγνώμη.
Η Βαλέγεβα δήλωσε μέσω Ίνσταγκραμ: «Δεν ήξερα και δεν συνειδητοποίησα ότι (το τραγούδι) είχε εθνικιστικό χαρακτήρα. Σίγουρα δεν ήθελα να κάνω προπαγάνδα τραγουδώντας το».

Στην ίδια επιβλήθηκε πρόστιμο σαράντα χιλιάδων ρουβλίων, ενώ η φίλη της καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα ημερών.

Η κατηγορούμενη για διάδοση ψευδών ειδήσεων Ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, γνωστοποίησε ότι δραπέτευσε από τον κατ΄ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

«Μιας και το κράτος μας αρνείται να συμμορφωθεί με τους νόμους, αρνούμαι κι εγώ να συμμορφωθώ με τα μέτρα που μου επιβλήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2022» δήλωσε μέσω Τέλεγκραμ.

Απευθυνόμενη στην Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, και δείχνοντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι στον αστράγαλό της, την προέτρεψε… να το δώσει στον ίδιο τον Πούτιν. «Είναι αυτός, όχι εγώ, που πρέπει να μείνει μακριά από την κοινωνία και να καταδικαστεί για τη γενοκτονία του λαού της Ουκρανίας και τις μαζικές δολοφονίες Ρώσων ανδρών» αναφέρει στο βίντεο.

H Οβσιανίκοβα τον περασμένο Μάρτιο τράβηξε την παγκόσμια προσοχή, όταν, σε βραδινό δελτίο ειδήσεων στη ρωσική τηλεόραση, διαμαρτυρήθηκε με πλακάτ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Λιζ Τρας στα βήματα του Μπόρις Τζόνσον – Αιτούντες άσυλο κινδυνεύουν να σταλούν στη Ρουάντα και τις απάνθρωπες φυλακές της

Ένθετο Κόσμος: Οι γυναίκες στο στόχαστρο του ρωσικού καθεστώτος – Η Λιζ Τρας στα βήματα του Μπόρις Τζόνσον

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Φυλακές που προσομοιάζουν με ζωντανή κόλαση. Όσοι τολμούν να αμφισβητήσουν το κυβερνητικό αφήγημα συλλαμβάνονται. Πρόκειται για τις φυλακές της Ρουάντα, ένα από τα χειρότερα σωφρονιστικά καταστήματα παγκοσμίως.

Η αφρικανική χώρα, που ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, προτίθεται να παράσχει “χείρα βοηθείας” στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μεταναστευτικές προκλήσεις. Το αντάλλαγμα… χρηματική αποζημίωση.

Η κυβέρνηση Τζόνσον είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρουάντα, με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να μην αλλάζει πορεία.

Οι αιτούντες άσυλο από διάφορες αφρικανικές χώρες, αντιμετωπίζουν την προοπτική να σταλούν στη Ρουάντα, με το πλούσιο ιστορικό στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η πρώην φυλακισμένη ηγέτης της αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει: «Θα ήθελα να ζητήσω (από τον Πρόεδρο), εάν είναι δυνατόν,
να απελευθερώσει και άλλους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται εδώ».

Στις διαβόητες φυλακές της Νιάρουτζενς στο Κιγκάλι, χιλιάδες κρατούμενοι, στοιβαγμένοι σε κελιά που δεν τα βλέπει ούτε ο ήλιος, ζουν χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Ακόμα και η επιβίωση είναι θέμα τύχης. Αν μείνουν ζωντανοί από κάποια επίθεση, η ασιτία και οι αρρώστιες παραμονεύουν.

«Αν με πάνε στη Ρουάντα, θα νιώσω ότι είμαι νεκρός», είναι τα λόγια του Αχμέντ, μετανάστη από το Σουδάν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα χωρίς δικαίωμα επιστροφής. Διαδηλωτές πραγματοποιούσαν τότε συγκεντρώσεις έξω από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Κάθετα αντίθετη με το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος