Ένθετο Κόσμος: Μιλάνο, τρίτο στον κόσμο με τον υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής μόλυνσης

Παραμένει στο Μιλάνο το πέπλο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που χθες έφερε την Ιταλική πόλη να βρίσκεται τρίτη παγκοσμίως σε αυτή την επικίνδυνη κατάταξη, πίσω από το Λαχόρε του Πακιστάν και την Ντάκα στο Μπαγκλαντές.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ οφείλεται στην παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων PM, εκ των οποίων αυτά με μέγεθος μικρότερο των 2,5 μικρόμετρων που, σύμφωνα με τον Ελβετικό ιστότοπο IQAir, σήμερα υπερβαίνουν κατά 13 φορές τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αποτέλεσμα έχει η Υπηρεσία να προβεί σε συστάσεις, όπως την αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, το κλείσιμο παραθύρων, αλλά και την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ήδη τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus μέτρησε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πεδιάδα του Πάδου. Αν και από αύριο φαίνεται πως η εικόνα θα καλυτερέψει, όμως το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή παραμένει, εφόσον είναι χρόνιο, γνωστό και σύνθετο. Η Πεδιάδα του Πάδου έχει σχήμα πετάλου, είναι περικυκλωμένη από τις Άλπεις και τα Απέννινα Όρη και ονομάζεται από τους ντόπιους ‘η λεκάνη’.

Με πάνω από 10 εκ. κατοίκους και τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας, είναι ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτός ο ‘αόρατος δολοφόνος’ φαίνεται να ευθύνεται για τον θάνατο μεταξύ 150 και 200 ατόμων κάθε 100.000 κατοίκων στην πόλη Κρεμόνα.

Κατά καιρούς οι τοπικές αρχές σταματούν την κυκλοφορία των οχημάτων και δίνουν οικονομικά κίνητρα για την σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, όμως φαίνεται πως η κατάσταση να απέχει πολύ από μια έμπρακτη και άμεση λύση. Μάλιστα, σημειώνεται πως από τοπικές μετρήσεις προκύπτει πως πάνω από το 50% της ρύπανσης φαίνεται να οφείλεται σε κτηνοτροφία και θέρμανση.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Κόσμος του ΕΡΤNEWS:

ΜΕΞΙΚΟ

To «Τρένο των Μάγια», ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, απειλεί στο πέρασμά του τα σημαντικότερα μνημεία του Μεξικού. To «τρένο» πρόκειται, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, να ωφελήσει την εθνική οικονομία, θυσιάζοντας, ωστόσο, στο όνομα της ανάπτυξης, το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της «άγονης γραμμής»

ΓΑΛΛΙΑ

Στη Γαλλία, μεγάλη ήταν η ανακούφιση του κινήματος των μπουκινίστ, των υπαίθριων βιβλιοπωλών στις όχθες του Σηκουάνα, μετά την απόφαση του Προέδρου Μακρόν του να μη μετακινηθούν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αρχικά προβλεπόταν.

BAFTA

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής της φετινής τελετής απονομής της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με συνολικά επτά βραβεία, ενώ το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε πέντε, μεταξύ των οποίων και του πρώτου γυναικείου ρόλου, για την Έμμα Στόουν.  Η συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν, όταν ο ηθοποιός Μάικλ Τζέι Φοξ, που διαγνώστηκε με Πάρκινσον μόλις 29 ετών, καταχειροκροτήθηκε, ανεβαίνοντας στη σκηνή σε αναπηρικό αμαξίδιο, για να απονείμει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος