Ένθετο Κόσμος: Ένα βήμα πριν την αυτονομία η Κορσική

Αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της Κορσικής συμφώνησαν σε κοινό κείμενο που θα παρουσιαστεί στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Κορσικής όπως και στη Γερουσία και Εθνοσυνέλευση με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα όσον αγορά το καθεστώς του νησιού αναγνωρίζοντας την αυτονομία υπο όρους ως μέρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Για δεκαετίες, αυτονομιστές της Κορσικής απαιτούσαν με τα όπλα και βία την ανεξαρτητοποίηση του νησιού. Μετά από τη δολοφονία του περιφερειάρχη της Κορσικής Κλοντ Ερινιάκ, από τον αυτονομιστή Ιβάν Κολονά, η βια μειώθηκε σημαντικά λόγω της έντονης αστυνομικής παρουσίας στο νησί. 

Ο Μακρον εξέπληξε τους πάντες όταν υποσχέθηκε την αυτονομία της Κορσικής το Σεπτέμβριο του 2023.

Δευτέρα βράδυ, υπήρξε συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο τοπικό κοινοβούλιο της Κορσικής αλλά θα περάσει και από λαϊκή διαβούλευση στην Κορσική πριν καταλήξει για ψηφοφορία στη Γερουσία και Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι πάνω στο ΙΔΙΟ κείμενο. 

Εάν όλες οι πλευρές υπερψηφίσουν, η τελευταία ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση του καθεστώτος της Κορσικής θα λάβει χώρα στις Βερσαλλίες όπως έγινε πρόσφατα με το δικαίωμα στην άμβλωση. 

ΗΠΑ: Νεκρός ο πληροφοριοδότης και πρώην υπάλληλος της Boing

Την ώρα που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοινώνει ότι μετά από διεξοδική έρευνα βρέθηκαν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max της Boeing, η είδηση του θανάτου του βασικού πληροφοριοδότη της FAA και επί χρόνια υπαλλήλου της Boeing, αυξάνει το ενδιαφέρον για την σημαντική αυτή υπόθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος