Ένθετο Κόσμος: Airlander 10 – Tα υβριδικά αεροπλάνα του μέλλοντος

Θυμίζει το Ζέπελιν του περασμένου αιώνα και αρχικά προοριζόταν για τον αμερικανικό στρατό σήμερα είναι η πρόταση  βρετανικής εταιρείας υβριδικών αεροσκαφών για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων με μικρότερες ταχύτητες αλλά ελάχιστες εκπομπές ρύπων.


Είναι ένα αεροσκάφος βαρύτερο από τον αέρα, έτσι όταν σβήσουν οι μηχανές προσγειώνεται. Χάρη στο σχήμα του ανυψώνεται σαν φτερό και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα ηλίου στο εσωτερικό δίνοντάς του πλεονέκτημα εκκίνησης απέναντι στη βαρύτητα.


Μόλις απογειωθεί το 91 μέτρων Έιρλαντερ 10 προωθείται μέσω των ελικοφόρων κινητήρων του που κινούνται με συμβατικά καύσιμα. Μπορεί να παραμείνει στον αέρα 5 μέρες και να διανύσει απόσταση 7.000 χιλιομέτρων με ταχύτητα 140χμ/ώρα.


Η τεχνολογία του σύγχρονου αερόπλοιου επιτρέπει εύκολη έξοδο των επιβατών και άμεση είσοδο των συντηρητών, ανεφοδιασμό και επί τόπου αλλαγή κατεύθυνσης χωρίς χρήση αεροδιαδρόμων. Το Airlander θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για στρατιωτικές μεταφορές καθώς μπορεί να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε λογικά επίπεδη επιφάνεια στο χόρτο, σε βάλτο ή νερό ακόμα και στην άμμο.


Το μοντέλο είναι έτοιμο, πολυτελές ελκυστικό και επισκέψιμο αλλά πολύ ακριβό αφού μόνο η πιστοποίησή του ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα συμβατικά αεροπλάνα τα οποία πετούν ακόμα και σε αντίξοες συνθηκών με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 900 χμ/ώρα.  


Πάντως ο στόχος των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050,  προϋποθέτει γενναία προσαρμογή της αεροπορικής βιομηχανίας και ολόκληρου του τομέα των αερομεταφορών.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Κόσμος του ΕΡΤnews:

Δεκαοχτώ εκατομμύρια Σουδανοί κινδυνεύουν από λιμό – 730.000 βρέφη υποφέρουν από «οξύ υποσιτισμό» εν μέσω του εμφύλιου πολέμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τους υποστηρικτές του να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να συγκεντρωθούν 454 εκατομμύρια για πρόστιμα που πρέπει να πληρώσει ως τη Δευτέρα. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος