Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκικό πλήγμα στo Κομπάνι

Array

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (16/08), ανάμεσα τους και ένα παιδί, σε τουρκική επιδρομή εναντίον μίας θέσης των δυνάμεων του καθεστώτος στη συνοριακή πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας, έπειτα από συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις δυνάμεις της Άγκυρας και τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Έντεκα μαχητές σκοτώθηκαν σε τουρκικό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο μία θέση του συριακού καθεστώτος (…) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν γνωρίζουμε αν προέρχονται όλοι από τις δυνάμεις του καθεστώτος ή αν είναι Κούρδοι μαχητές που ελέγχουν τη ζώνη», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μια θέση των δυνάμεων του καθεστώτος στο χωριό Τζαρκάλι, δυτικά της συνοριακής πόλης Κομπάνι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνιών που αποσκοπούσαν να αναχαιτίσουν τις διασυνοριακές επιθέσεις της Άγκυρας με στόχο τους Κούρδους μαχητές τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει ότι θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, «καταπίνοντας» το Κομπάνι και άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Το Κομπάνι απολάμβανε μια σχετική ηρεμία αφότου υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές απώθησαν μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την πόλη το 2015.

Όμως οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εντείνονται σε πολλές συνοριακές πόλεις. Τουλάχιστον τρεις Κούρδοι διοικητές σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, με τις SDF να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Άγκυρα.

Η Ντιλβίν, ιδιοκτήτρια καταστήματος και μητέρα ενός παιδιού, είπε πως εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στο Κομπάνι όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν σήμερα (16/08).

«Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτοκίνητα παντού, κόσμος να ρωτάει για τους φίλους και την οικογένειά του. Τότε άρχισαν να αυξάνονται οι κρότοι, οι κρότοι ήταν παντού», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικώς από το Κομπάνι.

«Τόσες κραυγές. Τόσος πολύς φόβος. Τώρα όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους», είπε η Ντιλβίν που προτίμησε να αναφέρει μόνο το μικρό της όνομα για λόγους ασφαλείας.

Η σύγκρουση στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, έχει γίνει πιο περίπλοκη μετά την επέμβαση διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων. Έχει προκαλέσει περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους, εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες και τον κατακερματισμό της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος