Eντείνονται οι επιχειρήσεις των Ρώσων στο Σεβεροντονέτσκ – Αίσθηση από το δημοσίευμα περί αμύθητης περιουσίας Πούτιν

Διαρκώς εντεινόμενες είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων για πλήρη κατάκτηση του Σεβεροντονέτσκ, με τον Ζελένσκι να εκφράζει ανησυχία για επιδείνωση των επιθέσεων λόγω της παραχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος υπό ένταξης χώρας στην Ουκρανία. Παράλληλα, με αποκλειστικές πληροφορίες ο Guardian υποστηρίζει πως ο πρόεδρος Πούτιν έχει κρύψει την αμύθητη περιουσία του μέσα σε πλήθος εταιρειών.

Παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, βίλα στην Αγία Πετρούπολη, χειμερινό τουριστικό θέρετρο, γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν σε αξία τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνδέονται άμεσα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ο Guardian. Υποστηρίζει ότι στις δεκαετίες της παντοδυναμίας του έχει στηθεί ολόκληρο δίκτυο εταιρειών, τραπεζών και ολιγαρχών στο οποίο έχει κρυφτεί η περιουσία του Ρώσου Προέδρου.

Η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση του Πούτιν με αυτές τις εταιρείες και εν μέσω του πολέμου βλέπει προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας, η οποία όμως θα αποτύχει.

Οι κλυδωνισμοί από τη ρωσική εισβολή εντείνονται σε όλους τους τομείς. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών καταδίκασαν το μπλόκο της Μόσχας στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και αναζητούν τρόπους να μεταφερθούν τα φορτία με άλλους τρόπους προς τις ευάλωτες χώρες. Η Ουγγαρία πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της.

H Ρωσία υποστηρίζει ότι ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις για την επισιτιστική κρίση, οι οποίες όμως δεν την έχουν εμποδίσει να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιό της. Η Κίνα εκτόξευσε τις εισαγωγές της βοηθώντας τη Μόσχα να αντισταθμίσει τα χαμένα κέρδη. Απομονωμένος είναι όμως πλέον λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ, καθώς απαγορεύεται η μεταφορά πολλών αγαθών μέσω της Λιθουανίας. Το Κρεμλίνο απειλεί με αντίποινα το Βίλνιους.

Εν αναμονή της ιστορικής απόφασης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα δοθεί στην Ουκρανίας το καθεστώς της υπό ένταξης χώρας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι οι ρωσικές επιθέσεις θα γίνουν ακόμη πιο σκληρές αυτήν την εβδομάδα.

Ήδη έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί στο Σεβεροντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πήραν υπό τον έλεγχό τους περισσότερα εδάφη. Στο νότο χτυπήθηκαν εκ νέου το Μικολάιβ και η Οδησσός.

«Επίθεση σε γεωτρήσεις πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα» – Κατηγορίες αξιωματούχων της Κριμαίας κατά του Κιέβου

Αξιωματούχοι από την Κριμαία κατηγόρησαν το Κίεβο για επίθεση σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο επίσκεψής του επί ουκρανικού εδάφους.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κάτια Αντωνιάδη, ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, που ανήκουν σε πετρελαϊκή εταιρεία της Κριμαίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της προσαρτηθείσας χερσονήσου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Αξιωματούχοι της Κριμαίας δήλωσαν ότι οι εργασίες σε τρεις πλατφόρμες γεώτρησης διακόπηκαν μετά το πλήγμα, ενώ εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ουκρανοί στρατιωτικοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Ρωσική Ομοσπονδία κατέλαβε πλατφόρμες γεώτρησης 100 χλμ. από την Οδησσό και 150 χλμ. από την Κριμαία.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ ανέφερε ότι πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε μυστικά το Λισικάνσκ όπου μαίνονται οι μάχες προκειμένου να εμψυχώσει τις δυνάμεις του εκεί.

Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη/ Κάμερα: Φώτης Πάντος/ Ήχος: Γιώτα Δερβιτσιώτη/Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος