Ένταση στη νήσο Τζέρσεϋ – Βρετανικά πολεμικά πλοία σε περιπολία

Λονδίνο/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στα δικαιώματα αλιείας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας με αφορμή τις απειλές και μπλόκο της νήσου Τζέρσεϋ που είναι βρετανικό έδαφος – εξαρτώμενο από το Στέμμα, με ανεξάρτητη κυβέρνηση.

Η προκλητική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο David Sellam, από την Ανατολική Θαλάσσια Αρχή της Μάγχης, που είπε: «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Μπορούμε να φέρουμε το Τζέρσεϋ στα γόνατα του, εάν είναι απαραίτητο”, αλλά και η επακόλουθη απειλή από την Γαλλίδα υπουργό Annick Girardin ότι θα κλείσει τον διακόπτη στην παροχή ρεύματος στο Τζέρσεϋ ξεσήκωσε αντιδράσεις στη Downing Street που χρακτηρίζει σύμφωνα με την Τέλεγκραφ τις απειλές «απαράδεκτες και δυσανάλογες», προσθέτοντας: «Σχόλια όπως αυτά, προκαλούν έκπληξη και απογοήτευση, ειδικά από έναν στενό γείτονα. Αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ΕΕ που εκτοξεύει απειλές ως πρώτη λύση σε οποιοδήποτε σημείο δυσκολίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της νέας συνθήκης μας για την επίλυση προβλημάτων. γι’ αυτό ακριβώς είναι εκεί”.

Έτερη κυβερνητική πηγή που επικαλούνται η Sun και η Mail αναφέρει: “Τουλάχιστον όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησαν ανοιχτά τα φώτα”.

Το απειλούμενο μπλόκο των 100 αλιευτικών δεν πραγματοποιήθηκε έως αυτή τη στιγμή, ωστόσο συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό λιμάνι του St. Helier και κατόπιν αποτραβηχτήκαν. Ωστόσο, η παρουσία του γαλλικού πολεμικού πλοίου ως απάντηση στην παρουσία των βρετανικών περιπολικών πλοίων ανεβάζει τη θερμοκρασία, με το διπλωματικό παρασκήνιο έντονο.

Η βρετανική πλευρά και το Τζέρσεϋ επιμένει ότι οι ψαράδες είχαν από τον Ιανουάριο να ετοιμαστούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τους έδιναν πρόσβαση αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

Οι όροι της συμφωνίας απαιτούν από τους αλιείς να χρησιμοποιούν δεδομένα GPS για να αποδείξουν ότι αλιεύουν σε αυτά τα ύδατα από το 2012 έως το 2016. Ωστόσο, 17 γαλλικά σκάφη δεν μπόρεσαν να αποδείξουν έναν ιστορικό σύνδεσμο με την περιοχή και είχαν περιορισμένη πρόσβαση. Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το Τζέρσεϋ βάλλει αυτά τα σκάφη με νέα γραφειοκρατία χωρίς να έχει κοινοποιήσει σωστά τις απαιτήσεις του. Το Τζέρσεϊ απαντά ότι οι Γάλλοι είχαν από τον Ιανουάριο χρόνο να ενημερωθούν για τους νέους κανόνες.

Τα βρετανικά σκάφη είναι οπλισμένα με πυροβόλα και πολυβόλα και επιτηρούν από απόσταση το λιμάνι του St. Helier αφού το Παρίσι προειδοποίησε χθες ότι θα μπορούσε να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια στο νησί – το οποίο τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου.

Οι Εργατικοί διαφωνούν με τις απειλές στο Τζέρσεϋ με τον βουλευτή τους και σκιώδη υπουργό άμυνας John Healey να δηλώνει ότι, “οι απειλές στο Τζέρσεϋ είναι εντελώς παράλογες. Η εμπειρία του Ναυτικού σε ευαίσθητες καταστάσεις θα βοηθήσει να καθησυχάσει τους κατοίκους και να προστατεύσει τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας”.

“Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να συζητήσει με Γάλλους συναδέλφους και αρχές στο Τζέρσεϋ και να επιλύσει αυτό το ζήτημα”.

Στο αντίθετο πλευρό στέκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με την εκπρόσωπο Layla Moran, να δηλώνει, “αυτή η διπλωματία με αρματωμένα πλοία είναι μια παραδοχή αποτυχίας από αυτήν την κυβέρνηση. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς το άφησαν να φτάσει σε αυτό το στάδιο.

“Η Γαλλία είναι εταίρος και φίλος. Όταν οι κυβερνήσεις μας διαφωνούν, πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την ενήλικη συνομιλία και διαπραγμάτευση, όχι με κανόνια στο κανάλι”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος