Ενεργειακός «πόλεμος»: Απειλείται η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Θρίλερ με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος της Ουκρανίας ότι σταματά σήμερα την τροφοδοσία από τη Ρωσία μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα. Από εκεί περνά το 1/3 του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να στέλνουν το αέριο που διέρχεται μέσω Ουκρανίας στο Ντονμπάς.

«Οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν μπορούν να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνικό έλεγχο στο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

H ουκρανική πλευρά έχει ζητήσει από τη ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom να ανακατευθύνει όλες τις ποσότητες αερίου προς το σημείο διασύνδεσης Σούτζα, με την τελευταία να υποστηρίζει ότι είναι τεχνικά αδύνατο.

Όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, ο όγκος του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας σήμερα είναι στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα από 95,8 κυβικά μέτρα την Τρίτη.

H εταιρεία, δεν διευκρινίζει, όμως, αν αυτό είναι αποτέλεσμα μειωμένων αιτημάτων από τους Ευρωπαίους πελάτες της, ή αποτέλεσμα προβλημάτων στη ροή του αερίου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η χώρα του διαθέτει αρκετούς πελάτες για τους ενεργειακούς της πόρους, εκτός από τις χώρες της Δύσης.

«Έχουμε αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς μας πόρους και θα συνεργαστούμε μαζί τους. Και ας πληρώσει η Δύση πολύ περισσότερα από όσα πλήρωσε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της, γιατί πρέπει να γίνουν φτωχότεροι».

Αμετακίνητη εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η Βουδαπέστη στο ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα θα ήταν αν το εμπάργκο εφαρμοστεί στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για το ρωσικό εμπάργκο και το έκτο πακέτο κυρώσεων συνεχίζονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στάση αναμονής τηρούν οι διεθνείς αγορές μετά τη ανακοίνωση για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου από την Ουκρανία και εν όψει της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

[iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2022/tv/news-themata-maios/20220511-DELTIO15-DIATHNEIS-AGORES.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2022/20220511-DELTIO15-DIATHNEIS-AGORES.jpg”

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Βάνα Κουτρουλού, Δημήτρης Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος