Ενεργειακό: «Αγκάθι» το πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Array

Σε συμφωνία τριών σημείων, σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη συνεδρίασή τους. Από τη συμφωνία ωστόσο απουσιάζει κάθε αναφορά στο πλαφόν για το φυσικό αέριο, με τους Ευρωπαίους πολίτες να δοκιμάζονται.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας – Τι περιλαμβάνει

Από την 1η Δεκέμβρη τα κράτη δεσμεύονται για:

  • υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής,
  • υιοθέτηση ενός μηχανισμού παρόμοιου με τον ελληνικό, για την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και
  • για έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη της βιομηχανίας, ορυκτών καυσίμων και διυλιστηρίων.

Για τη ρίζα του προβλήματος όμως, που είναι η τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η λύση δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας δεν υιοθέτησε την εισήγηση για γενικό πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

«Σίγουρα θα έχει αποτέλεσμα στις τιμές αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου και να διακινδυνεύσει την επάρκεια εφοδιασμού», δήλωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν κ. Κάντρι Σίμσον για το πρόβλημα που παραμένει, την τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία ανέλαβαν να επεξεργαστούν με περισσότερη λεπτομέρεια τον μηχανισμό επιβολής του πλαφόν και να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα τεχνική πρόταση στην Κομισιόν.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας υποστήριξε: «Έχουμε αναλάβει να καταθέσουμε ένα προσχέδιο και να το συζητήσουμε με χώρες που έχουν προβληματισμούς και να καταλήξουμε σε κοινή πρόταση».

Η Ευρώπη πληρώνει το φυσικό αέριο πιο ακριβά από όλο τον κόσμο

Όλοι πάντως αποδέχονται ότι το ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου δεν μπορεί πια να θέτει την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Η Ευρώπη πληρώνει το αέριο ακριβότερα απ’ όλον τον κόσμο.

Στον «πάγο» η Γαλλία: Η συμβολική κίνηση Υπουργών και οι αντιδράσεις

«Όλη η αλυσίδα παραγωγής μας είναι συνδεδεμένη. Αν ένα εργοστάσιο κλείσει σε μία χώρα, 3 πελάτες του θα κλείσουν κι αυτοί γιατί δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα εξαρτήματα που παράγονται στο πρώτο εργοστάσιο», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, κ. Ανιές Πανιέ Ρισάνς.

Στη Γαλλία, μια συμβολική κίνηση υπουργών που φωτογραφήθηκαν με μπουφάν και πουλόβερ αντί για κοστούμια, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από την αντιπολίτευση.

Η Μαρίν Λεπέν τους συνέκρινε με τη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, γράφοντας στο Twitter: «Δεν έχετε αρκετή θέρμανση; Αφήστε τους να φορούν κασμίρ».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος