Ενεργειακή κρίση: Ρωσία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν σχηματίζουν «Ένωση Φυσικού Αερίου»

Array

Η Ρωσία συζητά με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για τη δημιουργία μιας πιθανής «ένωσης φυσικού αερίου» για την υποστήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού μεταξύ των τριών χωρών και άλλων πελατών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Νόβακ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα συνεπαγόταν αυτή η «ένωση αερίου» ή σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε θέσει την ιδέα σε μια συνάντηση με τον Τοκάγιεφ τη Δευτέρα. Επίσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες, αναφέρει το Tanjug.

Ενώ η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν παράγουν περίπου όσο καταναλώνουν. Αυτές οι δύο χώρες συνδέονται με έναν αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία και ένας χωριστός αγωγός φυσικού αερίου προς την Κίνα διέρχεται από τα εδάφη τους.

Και οι δύο αυτοί αγωγοί αντλούν κυρίως φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν δεν έχουν αναφέρει ποτέ διαμετακομιστικές αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση : Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος