Ενεργειακή κρίση: Καυσόξυλα και ηλεκτρικές κουβέρτες αγοράζουν οι Βρετανοί

Array

Οι πωλήσεις καυσόξυλων στη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα πέμπτο αυτόν τον χειμώνα, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά καίνε ξύλα για να ζεσταθούν στον απόηχο της εκτοξευόμενης τιμής της ενέργειας.

Οι ειδικοί του κλάδου αναφέρουν συνολική αύξηση 20 έως 25% στις πωλήσεις καυσόξυλων, παρά την αύξηση της τιμής κατά 43% τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία από το Stove Industry Alliance, η χρήση καυστήρα ξύλου αντί για κεντρική θέρμανση θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 130 λίρες για τα βρετανικά νοικοκυριά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Οι ξυλόσομπες μόλις εγκατασταθούν μπορούν να μειώσουν το λογαριασμό θέρμανσης ενός σπιτιού κατά 10%, σύμφωνα με την Energy Saving Trust ενώ το κόστος τους κυμαίνεται από 500 έως 5000 λίρες.

Μεγάλη ζήτηση σύμφωνα με την εταιρεία Argos έχουν και οι ηλεκτρικές κουβέρτες στην τιμή των 25 λιρών! Οι πελάτες που αγόρασαν την κουβέρτα την αποκαλούν εξαιρετική εναλλακτική λύση για να ζεσταθούν.

Κίνδυνος τοξικού νέφους

Το επίπεδο της σωματιδιακής ρύπανσης που προκαλούν οι ξυλόσομπες και οι συνακόλουθοι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία έχει συζητηθεί έντονα από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να ζητούν απαγόρευση.

Τον Δεκέμβριο του 1952, στο Λονδίνο, ο καπνός από τα τζάκια κάλυψε για πέντε ολόκληρες ημέρες την πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 πολίτες. Η τραγική είδηση οδήγησε αργότερα την κυβέρνηση στην απαγόρευση λειτουργίας τζακιών μέσα στην πόλη. Ο Aλίστες Λιουις καθηγητής ατμοσφαιρικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, είπε στην εφημερίδα The i: «Αν ανησυχείς για την υγεία και την ευημερία, δεν κάνεις καθόλου χάρη στον εαυτό σου ανάβοντας φωτιά μέσα στο σπίτι σου». Ωστόσο, εάν εγκατασταθούν σωστά και χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα, οι καυστήρες ξύλου θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριοι για οικογένειες που αγωνίζονται αυτόν τον χειμώνα, αναφέρεται από τις εταιρείες πωλήσεων εναλλακτικών μέσων θέρμανσης.

Καθώς οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξύλου του Ηνωμένου Βασιλείου, η Certainly Wood επισημαίνει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για κορμούς, μπρικέτες και άλλα προϊόντα βιομάζας που χρησιμοποιούνται στους καυστήρες ξύλου. Την περασμένη εβδομάδα, ο λιανοπωλητής Toolstation αποκάλυψε επίσης ότι οι πωλήσεις αλυσοπρίονων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την 1η Οκτωβρίου, τα βρετανικά νοικοκυριά δεν θα πληρώνουν πάνω από 2.500 λίρες ετησίως στους λογαριασμούς ενέργειας τους τα επόμενα δύο χρόνια. Όμως το ανώτατο όριο τιμής είναι ένας παραπλανητικός όρος, αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Το πραγματικό ποσό των λογαριασμών εξαρτάται από την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται. Μάλιστα, το ανώτατο όριο αναφέρεται στο κόστος ανά κιλοβατώρα (kWh) για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο έχει οριστεί σε 10,30 p ανά kWh για το φυσικό αέριο και 34,00 p ανά kWh για την ηλεκτρική ενέργεια. Ο αριθμός των 2.500 λιρών αναφέρεται σε μια πλασματική μέση οικογένεια που χρησιμοποιεί 12.000 kWh ετησίως. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηριχθούν επίσης για το ενεργειακό κόστος, με το πρόγραμμα ενίσχυσης να διαρκεί αρχικά έξι μήνες.

Αποθέματα

Η Μεγάλη Βρετανία παράγει δικό της φυσικό αέριο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος εξακολουθεί να εισάγεται. Έχει συνδέσεις αγωγών με τη Νορβηγία, η οποία προμηθεύει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου της χώρας, ενώ εξαρτάται σε ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η Λιζ Τρας ανέφερε πως εξετάζουμε μακροπρόθεσμα ενεργειακά συμβόλαια με άλλες χώρες επειδή, πέραν της εξασφάλισης συμφέρουσας τιμής, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος