Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: «Μαύρη επέτειος» – Αυτοψία της ΕΡΤ στο Κραματόρσκ

Δραματικές οι συνέπειες ένα χρόνο μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Φόβος και καταστροφή κυριαρχούν ανά την δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, ένα χρόνο ακριβώς μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Σήμερα, υπάρχουν εκτιμήσεις για νέα κλιμάκωση.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, στο Κραματόρσκ, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 21:00. Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα μέρη της Ουκρανίας, η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θεσπίστηκε από την αρχή του πολέμου, ξεκινάει από τις 23:00.

Όπως μεταδίδει: «Μόνο στο Κραματόρσκ και το Ντονμπάς, οι σειρήνες ήχησαν τουλάχιστον οκτώ φορές. Υπάρχουν σφοδρότατες μάχες καθ’ όλη τη γραμμή σύγκρουσης. Οι δύο πόλεις και το Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακρυά, είναι οι μόνες πόλεις που ακόμα ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.

Στο Μπακού, στο οποίο γίνονται σκληρότερες μάχες ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει μεγάλο τμήμα της πόλης. Οι Ουκρανοί ακόμα δίνουν μάχη, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των στρατιωτών είναι πολύ μικρότερος από τους Ρώσους.

Σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Ωστόσο, υπάρχουν βεβαίως φόβοι και για νέες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις. Οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής. Ηχούν συχνά οι αεροπορικές σειρήνες. Πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν σε υπόγεια καταφύγια. Αυτοί κυρίως είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά, όπως επίσης και μια καινούργια “ομάδα” ανθρώπων που εμφανίστηκε μετά την αρχή του πολέμου. Είναι εκείνοι που φοβούνται περισσότερο ή έχουν κρίση πανικού, οι οποίοι επίσης κατεβαίνουν είτε σε σταθμούς του μετρό της πόλης, είτε στα υπόγεια των πολυκατοικιών.

Γίνονται βομβαρδισμοί και υπάρχει μονίμως ο φόβος, μιας κάθε μια οικογένεια ξέρει κάποιον που έχει χάσει κάποιο μέλος της».

Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή

Με ένα βίντεο που αποτυπώνει τον ένα χρόνο πολέμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στέλνει το μήνυμά του στον ουκρανικό λαό. 
«Δεν ηττηθήκαμε και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε φέτος» λέει.

Αυτή τη μέρα όμως επέλεξε και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για απειλήσει πως η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας. «H νίκη θα επιτευχθεί. ΓΙ’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να πετύχουμε όλους τους στόχους μας σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Να επεκτείνουμε τα σύνορά της απειλής κατά της χώρας μας όσο το δυνατόν πιο μακριά, ακόμη κι αν αυτά είναι τα σύνορα της Πολωνίας».

Η δεύτερη φάση του πολέμου έφερε τις ρωσικές επιθέσεις κυρίως στο Ντονμπάς με την Άνοιξη του 2022 να δίνει μια νίκη –ίσως και ουσιαστικά τη μοναδική στον Βλαντιμίρ Πούτιν– αυτή της κατάληψης της Μαριούπολη.

Το φθινόπωρο κάποια δεδομένα ανατράπηκαν. Η αντεπίθεση των Ουκρανών απομάκρυνε τους Ρώσους από τα Χάρκοβο, ενώ σιγά – σιγά χανόταν και η Χερσώνα. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε σε μερική επιστράτευση προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ακόμη μια προσπάθεια να ρίξει το ηθικό των Ουκρανών, άρχισαν και οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας, βυθίζοντας για αρκετό διάστημα ένα μέρος της στο σκοτάδι. Γέφυρες, ενεργειακοί σταθμοί έγιναν στόχοι των ρωσικών πυραύλων. Ήταν και μια απάντηση στο πλήγμα που δέχθηκε η γέφυρα της Κριμαίας από τους Ουκρανούς. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ βρέθηκαν στην Ουκρανία από την πρώτη μέρα του πολέμου καταγράφοντας τις δραματικές στιγμές.

Οι μάχες πλέον έχουν επικεντρωθεί στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, με το Μπαχμούτ να είναι η νέα εστία. Εκεί φαίνεται να έχει αναλάβει δράση η ομάδα Βάγκνερ, οι μισθοφόροι του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση ΕΡΤ: Κώστας Ονισένκο | Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος