Ένας ασβός σε αναζήτηση τροφής έκανε μια εξαιρετική ανακάλυψη σε μια σπηλιά στη βόρεια Ισπανία

Διακόσια εννέα ρωμαϊκά, νομίσματα που χρονολογούνται από τον 3ο και τον 5ο αιώνα μ.Χ. έχουν βρεθεί σε μια σπηλιά στο Grado της βόρειας Αστούριας. Τα νομίσματα βρέθηκαν λίγα μόλις βήματα από τη φωλιά ενός ασβού, λίγους μήνες αφότου η καταιγίδα Filomena έφερε ένα παχύ στρώμα χιονιού σε αυτή την περιοχή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χιόνι ανάγκασε τον ασβό να εντείνει τις προσπάθειές του για αναζήτηση τροφής, σκάβοντας δυνατά κοντά στη φωλιά του, ελπίζοντας να βρει αποξηραμένα φρούτα ή σκουλήκια.

Αντίθετα, το ζώο ανακάλυψε έναν θησαυρό με χρησιμοποιημένα ρωμαϊκά νομίσματα, είπε στο El País ο αρχαιολόγος, Alfonso Fanjul Peraza.

Τα περισσότερα νομίσματα είναι κατασκευασμένα από χαλκό και μπρούντζο και το μεγαλύτερο, που ζυγίζει περισσότερο από οκτώ γραμμάρια, περιέχει 4% ασήμι.

«Μέχρι σήμερα, αυτός είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός ρωμαϊκών νομισμάτων που βρέθηκε σε μια σπηλιά στη βόρεια Ισπανία», ανέφεραν οι ερευνητές σε πρόσφατη έκθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν θησαυρούς στα πυκνά δάση του Grado. Πριν από περίπου 85 χρόνια, στην περιοχή βρέθηκαν 14 χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Κωνσταντίνου.

Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ιβηρική Χερσόνησο το 218 π.Χ., και παρέμειναν στην εξουσία έως ότου εκδιώχθηκαν  από τους Βησιγότθους στις αρχές του 5ου αιώνα.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος