Εν αναμονή των κινήσεων Ερντογάν μετά τις απειλές για απελάσεις διπλωματών – Στον αέρα η συνάντηση με Μπάιντεν

Στην Τουρκία, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εντολή να κηρυχθούν persona non grata 10 ξένοι πρέσβεις επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και νέες αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης.


Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία απέλαση και όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το αν θα διευρυνθεί ή όχι η διπλωματική διαμάχη της Άγκυρας με την δύση. Tα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλά ο Τσαβούσογλου που επέστρεψε χθες βράδυ από τον νότια Κορέα.

Υπάρχει κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για το τι θα συμβεί εάν ο Ερντογάν τραβήξει το σχοινί μέχρι το τέλους. Αν πράγματι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητήσει από τους 10 πρέσβεις να εγκαταλείψουν τη χώρα, τότε είναι αναπόφευκτο ότι οι χώρες τους θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες απελάσεις Τούρκων πρέσβεων. Είναι δε σχεδόν αδύνατο ότι θα μπορέσει να δει τον πρόεδρο Μπαίντεν σε λίγες μέρες στη Ρώμη, κάτι που ο Ερντογάν ήθελε διακαώς.

Φαίνεται ότι η πρωτοφανής κίνηση του Ερντογάν είχε στόχο να συσπειρώσει την κοινωνία, κατά των κακών ξένων που επιβουλεύονται την ευημερούσα Τουρκία. Αλλά με τη λίρα υπό κατάρρευση, με υψηλό πληθωρισμό και τεράστια ανεργία, με τεράστιες αυξήσεις τιμών, ο Τούρκος πολίτης βρίσκεται στο κατώφλι του χειμώνα, σε απόγνωση και τα λόγια του προέδρου δεν του προσφέρουν καμία λύση.

Αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρώμη.
Υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Θα αξιολογηθούν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής, η τελευταία κατάσταση στον αγώνα κατά του κορονοϊού και της τρομοκρατίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Ερντογάν θα κάνει δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος