Εμβόλιο Covid-19: Pfizer, BioNTech και Moderna κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο

Συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19, καταγράφουν η Pfizer, η BioNTech και η Moderna  όπως αναφέρει έκθεση  του People’s Vaccine Alliance, που προωθεί την δικαιότερη κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Οι πόροι αυτοί συγκεντρώνονται στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιριών από τις πωλήσεις των εμβολίων τους κυρίως στις πλούσιες χώρες σε βάρος τον λιγότερο αναπτυγμένων κρατών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εμβολιαστικής κάλυψης  και καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Τα στοιχεία της έκθεσης βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.

Η οργάνωση επικρίνει τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) και  καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος