Ο EMA «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα» σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής των εμβολίων Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, ενώ αναφέρθηκε σε 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και 62 παγκοσμίως.

Στη Βρετανία όπου εδρεύει η Astrazeneca εξετάζεται και αναμένεται απόφαση εντός της ημέρας για το εάν το εμβόλιο θα απαγορευτεί για ηλικίες κάτω των 30 ετών καθώς ο κίνδυνος «κρίνεται λίγο πιο περίπλοκος» σε νεότερες ηλικίες. Την αφορμή έδωσε ο αποκαλούμενος ως καθηγητής Lockdown , Neil Ferguson, ο οποίος δήλωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να μην είναι κατάλληλο για νέους “αν η σχέση του με θρομβώεις αποδειχθεί αληθινή”.

Η αρμόδια βρετανική Αρχή MHRA ανακοίνωσε την Παρασκευή 30 περιπτώσεις θρόμβων εγκεφάλου σε 18,1 εκατομμύρια άτομα εμβολιασμένα με AstraZeneca – περίπου ένα στα 600.000 άτομα (0,00017 τοις εκατό). Επτά άτομα έχουν πεθάνει χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο προκαλεί τους θρόμβους στο αίμα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail αρκετές χώρες ακολούθησαν τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Νορβηγία – που ανέστειλαν τη χρήση του βρετανικού εμβολίου συνδέοντας το, χωρίς εξακρίβωση, με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση, γνωστή ως CVST ή θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου.

Ο EMA «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα» σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Στον χάρτη που παρέθεσε η βρετανική εφημερίδα η απαγόρευση του εμβολίου εμφανίζεται με κόκκινο, ενώ το κίτρινο ισχύει για τις χώρες που δεν το χρησιμοποιούν για ηλικίες κάτω των 60 ετών. Η Γαλλία έθεσε μάλιστα όριο για χρήση την ομάδα άνω των 55.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο, ενώ την αναστολή της χρήσης του εμβολίου, ανακοίνωσε και ο Καναδάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος