Ελβετία: Ξανά ανοικτός ο εναέριος χώρος μετά από πρόσκαιρο τεχνικό “μπλακ άουτ”

Η Ελβετία άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της μετά από ένα σύντομο κλείσιμο για λόγους ασφαλείας εξαιτίας μιας απροσδιόριστης «τεχνικής δυσλειτουργίας», δήλωσαν οι αρχές, όπως μεταδίδει το  Associated Press

Προηγήθηκε το πρωί “black out” στους υπολογιστές της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που οδήγησε σε αναστολή των αποπροσγειώσεων σε αρκετά ελβετικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γενεύης και της Ζυρίχης.

Δεν υπήρξε ακριβής πληροφόρηση για το χρόνο που θα χρειαστεί για να λυθεί το πρόβλημα. Ο ελβετικός εναέριος χώρος θα παραμείνει «κλειστός μέχρι νεοτέρας» εξαιτίας βλάβης στα συστήματα πληροφορικής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ελβετίας, της Skyguide, γνωστοποίησε η ίδια με ανακοίνωσή της.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκε τεχνική βλάβη των υπολογιστών της Skyguide εξαιτίας της οποίας ο ελβετικός εναέριος χώρος έκλεισε στην κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Όμως λίγο αργότερα ανέφερε ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου τερματίστηκε στις 8:30 π.μ. (06:30 GMT) και η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ελβετία επανήλθε μαζί με τις λειτουργίες στα δύο εθνικά αεροδρόμια της χώρας στη Γενεύη και τη Ζυρίχη.

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης αρχικά ανέφερε πως αναμένει η κίνηση των αεροσκαφών να ξαναρχίσει «πριν από το μεσημέρι» (13:00 ώρα Ελλάδας) και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες τσεκ-ιν λειτουργούν κανονικά.

Το αεροδρόμιο της Γενεύης εκτίμησε αρχικά πως η κίνηση δεν θα ξαναρχίσει πριν από τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Ζυρίχης διαβεβαίωσε ότι ο αεροπορικός κόμβος της χώρας των Άλπεων παραμένει ανοικτός, παρά τη βλάβη.

Το πρακτορείο ειδήσεων ATS-Keystone μετέδωσε ότι, οι διεθνείς πτήσεις προς την Ελβετία κατά τη διάρκεια της βλάβης  εξετράπησαν κυρίως προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, στη βόρεια Ιταλία. Ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο του αεροδρομίου της Ζυρίχης, η πτήση UA134 της United Airlines εξετράπη στη Φραγκφούρτη, στη δυτική Γερμανία, ενώ η πτήση SQ346 της Singapore Airlines στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters,AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος