Ελβετία: Εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία – Ερώτημα η ουδετερότητα

Array

Η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας του Κρατικού Συμβουλίου της Ελβετίας ενέκρινε πρόταση τροποποίησης του νόμου για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, που θα επιτρέπει σε άλλες χώρες να εξάγουν ελβετικά όπλα στην Ουκρανία, αναφέρει η «Noye Züricher Zeitung».

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, η εξαίρεση θα ισχύει μόνο για την Ουκρανία μέχρι το 2025. 

Επί του παρόντος, αυτός ο νόμος απαγορεύει σε άλλες χώρες να εξάγουν περαιτέρω όπλα που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από την Ελβετία, εκτός εάν ληφθεί έγκριση από τις ελβετικές αρχές κατά περίπτωση.

Η προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου για τα όπλα πολέμου θα επιτρέψει εξαιρέσεις σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκτιμήσουν ότι η σύγκρουση στην οποία θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

11 από τα 14 μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας υπερψήφισαν την πρόταση τροποποίησης του Νόμου για τους Πολεμικούς Πόρους. Η πρόταση πρέπει τώρα να ψηφιστεί στο ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελβετίας.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Oliver Diegelmann, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα ότι, από την άποψη του δικαίου της ουδετερότητας, η Ελβετία δεν πρέπει να επηρεάζει ενεργά την ισορροπία δυνάμεων στη σύγκρουση.

Κατά την άποψη του Diegelmann, η έννοια της χρήσης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως κριτηρίων δεν λειτουργεί στην περίπτωση μη δεσμευτικών καταδικαστικών αποφάσεων και ότι οι υποχρεώσεις νομικής ουδετερότητας παραμένουν σε ισχύ.

Μέχρι στιγμής, αρκετές χώρες έχουν ζητήσει να εξάγουν ελβετικά όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Δανίας.

Η Γερμανία ζήτησε από την Ελβετία άδεια να στείλει πυρομαχικά για το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβολικού «Gepard».

Πηγή: Politika.rs 

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος