Έλον Μασκ: H πορεία προς την περιουσία των 185 δισ. δολαρίων

Ο Έλον Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πριν από δυο μέρες,  με την περιουσία του να ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 185 δισ. δολαρίων.

Ο οραματιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας έφτασε στην κορυφή μετά από την άνοδο της μετοχής της Tesla, ξεπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος της Amazon που ήταν στην κορυφή της σχετικής λίστας από το 2017.

Η εμπορική αξία της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla άγγιξε για πρώτη φορά την Τετάρτη τα 700 δισ. δολάρια, αλλά ο Έλον Μασκ φαίνεται να διατηρεί την ψυχραιμία του καθώς αντέδρασε στα ευχάριστα νέα με λίγες μόνο λέξεις λέγοντας απλά “τι περίεργο” και προσθέτοντας αμέσως μετά “λοιπόν, πίσω στη δουλειά…”.

Σε μια συνέντευξή του το 2014 στο BBC είχε πει ότι δεν ξέρει πόσο πλούσιος είναι, αν και δεν έχει θέμα με την επιδίωξη του πλούτου “εάν γίνεται με ηθικό και καλό τρόπο”, χωρίς ωστόσο αυτός ο σκοπός να είναι ο οδηγός του. Ο ίδιος έχει πει μάλιστα ότι θεωρεί τον εαυτό του μηχανικό και όχι επενδυτή τονίζοντας ότι ότι που τον ξυπνά κάθε πρωί είναι η επιθυμία επίλυσης τεχνικών προβλημάτων.

Έλον Μασκ: H πορεία προς την περιουσία των 185 δισ. δολαρίων

Ένα παλιότερο tweet του ίσως να “φωτίζει” λίγο περισσότερο τις σκέψεις του για τον πλούτο του.

“Σχεδόν τα μισά από τα χρήματά μου θα βοηθήσουν προβλήματα της Γης και τα υπόλοιπα θα βοηθήσουν στην ίδρυση μια αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Άρη για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της ζωής (όλων των ειδών) σε περίπτωση που η Γη χτυπηθεί από μετεωρίτη όπως οι δεινόσαυροι ή αν συμβεί ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και καταστρέψουμε τους εαυτούς μας”.

Βέβαια, ο ιδρυτής της Tesla ακολούθησε τουλάχιστον μια τάση μεταξύ των κροίσων του πλανήτη. Επιβεβαίωσε τον προηγούμενο μήνα ότι μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Τέξας, μια πολιτεία που έχει αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των πλουσίων για την επιβολή μηδενικού φόρου εισοδήματος.

Η πορεία πάντως της ανόδου που έχει προκαλέσει θαυμασμό φαινόταν αρχικά περίεργη, μετά έγινε αληθοφανής και τελικά σχεδόν αναπόφευκτη με την τιμή της μετοχής της Tesla να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα μέσα στο 2020. Ετσι, την προηγούμενη Πέμπτη οι μετοχές της εταιρείας που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημείωσαν άνοδο 7,9% και ο Μασκ ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Κανείς δεν έχει δει μια τόσο δραματική ανάδειξη όπως του Μασκ, αναφέρει το Bloomberg. Όπως σημειώνει, την προηγούμενη χρονιά ο γεννημένος στη Νότια Αφρική μηχανικός πρόσθεσε πάνω από 165 δισ. δολάρια στην περιουσία του κάτι που μάλλον αποτελεί την πιο γρήγορη περίπτωση δημιουργίας πλούτου στην ιστορία. “Καύσιμο” για την άνοδο ήταν το πρωτοφανές ράλι της μετοχής της Tesla η οποία κατέγραψε άνοδο 743% πέρυσι, μεταξύ άλλων, για τα σταθερά κέρδη και την ένταξή της στον δείκτη S&P 500. Οι μετοχές κέρδισαν πάνω από 23.900% από την αρχική δημόσια προσφορά το 2010 ενώ να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, η περιουσία του Ελον Μασκ ήταν περίπου 27 δισ. δολάρια

Έλον Μασκ: H πορεία προς την περιουσία των 185 δισ. δολαρίων
Patrick Pleul/dpa via AP

Πάντως παρά τη θεαματική άνοδο της Tesla, o Τζεφ Μπέζος θα διατηρούσε το προβάδισμα έναντι του Μασκ αν δεν χρειαζόταν λόγω του διαζυγίου του να δώσει το ένα τέταρτο του οικογενειακού μεριδίου στην Amazon στην πρώην συζυγό του. Στο να χάσει την πρώτη θέση έπαιξε ρόλο και η δωρεά μετοχών αξίας περίπου 680 εκατ. δολαρίων που έκανε τον Νοέμβριο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί ότι παρά την πανδημία αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους έγιναν το 2020 πλουσιότεροι καθώς οι 500 πιο εύποροι του κόσμου, πρόσθεσαν συνολικά 1,8 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους.

Πηγές: BBC, Bloomberg, ΜarketWatch

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος