Ελεύθερος o Σύρος δημοσιογράφος που σατίριζε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν ν’ αγοράσουν μπανάνες

Ένας Σύρος δημοσιογράφος που ζει στην Τουρκία, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις με ένα χιουμοριστικό βίντεο στο οποίο έλεγε ότι Τούρκοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μπανάνες ενώ Σύροι μπορούν, δεν θα απελαθεί, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Μαζίντ Σάμαα, δημοσιογράφος που εργάζεται για το μέσο ενημέρωσης Orient News, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο προετοιμασίας επαναπατρισμού στην επαρχία Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, εν αναμονή της απόφασης για την απέλασή του.

Ο δικηγόρος Μεχμέτ Αλί Χαρτάβι είπε στο Reuters ότι ο Σάμαα αφέθηκε ελεύθερος και θα επιστρέψει αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Τον περασμένο μήνα, Σύροι στην Τουρκία κοινοποιούσαν βίντεο με τους εαυτούς τους να τρώνε μπανάνες μετά από ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε έναν Τούρκο να λέει ότι δεν μπορεί να αγοράσει μπανάνες, αλλά οι Σύροι τις αγοράζουν «με το κιλό».

Τα βίντεο εξόργισε πολλούς Τούρκους, ωθώντας τις αρχές να συλλάβουν ξένους υπηκόους για «προκλητικές αναρτήσεις» με εικόνες και βίντεο που τους δείχνουν να τρώνε μπανάνες. Η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι οι κρατούμενοι θα απελαθούν.

Σε ένα βίντεο, ο Σάμαα, ο οποίος ζει στην Τουρκία τα τελευταία επτά χρόνια, αγοράζει με μυστικότητα μπανάνες και κρύβεται για να τις φάει χωρίς να φαίνεται.

Ο Χαρτάβι τόνισε ότι ο Σύρος δημοσιογράφος δεν είχε σκοπό να κοροϊδέψει κανέναν με το βίντεο και ήθελε να αναδείξει τα προβλήματα των Σύρων με χιουμοριστικό τρόπο.

Ο Σάμαα φοβόταν ότι θα εκτελεστεί αν σταλεί πίσω στη Συρία, οδηγώντας οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητήσουν από τις τουρκικές αρχές την απελευθέρωσή του.

Περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν σήμερα στην Τουρκία, αλλά πληθαίνει το αίσθημα δυσφορίας απέναντί τους από τον τοπικό πληθυσμό. Οι τιμές των τουρκικών τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι Τούρκοι λένε ότι η κυβέρνηση παρέχει περισσότερη οικονομική στήριξη στους μετανάστες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος