Έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τα χρήματα που διατέθηκαν μέσω του SURE

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προετοιμάζει έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά με το μέσο SURE στον κίνδυνο ανεργίας στην ΕΕ ως απόρροια της πανδημίας.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 31 εκατομμύρια πολίτες και 2,5 εκατομμύρια εταιρείες έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο του μέσου SURE το 2020», δήλωσε η Iliana Ivanova, Μέλος του ΕΕΣ και επικεφαλής του ελέγχου.

«Ήδη έχουν εκταμιευθεί περί τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσό ενωσιακής στήριξης. Πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε κατά πόσον η απόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε αποτελεσματική ως προς την επιδίωξή της να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση στην ΕΕ να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις που θα διατυπώσουμε στην έκθεση ελέγχου μας θα βοηθήσουν την ΕΕ να αντλήσει διδάγματα εφαρμόσιμα σε παρόμοια καθεστώτα, σε περίπτωση που στο μέλλον ανακύψει άλλη κρίση ανάλογης κλίμακας».

Υπενθυμίζεται ότι, το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19, τα κράτη μέλη έλαβαν μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων των οποίων οι πηγές βιοπορισμού επηρεάστηκαν από τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της εκτεταμένης διακοπής λειτουργίας διάφορων τομέων της οικονομίας της ΕΕ. Με το χρηματοδοτικό μέσο SURE χορηγήθηκαν δάνεια ύψους έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των καθεστώτων που θέσπισαν τα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν τους εργαζόμενους που διέτρεχαν κίνδυνο απώλειας εισοδήματος συνεπεία της πανδημίας.

Οι πόροι αυτοί έχουν διοχετευθεί σε 19 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο μέσο για τη στήριξη των εθνικών τους προγραμμάτων αντιμετώπισης της κρίσης της COVID-19, ενώ τα χρήματα έχουν προκύψει από δανεισμό με κοινή εγγύηση των 27 κρατών μελών της Ένωσης. Η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε συνολικό δανεισμό € 5,265 στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Αυτό το σχήμα προβλέπει πως εάν ένα κράτος μέλος αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων στο μέλλον, όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη μπορούν να θεωρηθούν από κοινού υπόχρεα για την αποπληρωμή του 25 % του συνολικού ποσού του δανείου, κατ’ αναλογία προς τη σχετική ευημερία τους. Το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται από εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει τη διανομή των € 94,4 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από τα 19 κράτη μέλη, που έκαναν χρήση του μέσου SURE, μέχρι τις 25 Μαΐου 2021, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία καταβολή από την ΕΕ.Έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τα χρήματα που διατέθηκαν μέσω του SURE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος