Ελ Σαλβαδόρ: Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας κατηγορούμενος για κατασκοπεία πεθαίνει υπό κράτηση

Πέθανε προχθές Τετάρτη το βράδυ σε νοσοκομείο ενώ τελούσε υπό κράτηση για «κατασκοπεία», πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο θάνατος του Αλεχάντρο Μέισον —που είχε συλληφθεί την 9η Αυγούστου 2023— οφειλόταν, σε «πνευμονικό οίδημα», όπως αναφέρει η προκαταρκτική ιατροδικαστική έκθεση που δημοσιεύθηκε στον Τύπο.

Η υγεία του Μέισον είχε χειροτερέψει χειροτέρεψε έπειτα από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στα τέλη του 2023.

Μετά τη σύλληψή του και τις επικρίσεις του εναντίον βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης, ο κ. Μπουκέλε τον κατηγόρησε πως ήταν «διπλός πράκτορας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλεχάντρο Μέισον και ο πρώην πρόεδρος Φούνες «αποκάλυψαν διαβαθμισμένα έγγραφα» σε δημοσιογράφους, σε «ξένη κυβέρνηση» και σε αλλοδαπούς.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κατηγορήθηκε ακόμη πως «βοήθησε» τον πρώην πρόεδρο Φούνες να «ξεφύγει από τη δικαιοσύνη», «να μη συλληφθεί» στο πλαίσιο της δίωξής σε βάρος του από τη δικαιοσύνη για υποτιθέμενη κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

Ο κ. Φούνες προσέφυγε στη Νικαράγουα το 2016. Αφού έλαβε πολιτικό άσυλο, του δόθηκε επίσης νικαραγουανή υπηκοότητα από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα προσωπικά, κάτι που καθιστά αδύνατη την έκδοσή του.

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που χαίρει τεράστιας δημοτικότητας χάρη στον «πόλεμο» που κήρυξε κατά των συμμοριών, αυτοανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στο Ελ Σαλβαδόρ από τον πρώτο γύρο, με «πάνω από το 85%» των ψήφων, αποτέλεσμα το οποίο πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη τυπικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος