Ελ Σαλβαδόρ: Πάνω από 9.000 συλλήψεις φερόμενων ως συμμοριτών σε δύο εβδομάδες

Περισσότερους από 9.000 ανθρώπους συνέλαβαν οι αρχές στο Σαλβαδόρ σε διάστημα 15 ημερών  ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε. Όλοι τους φέρονται να είναι μέλη συμμοριών.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε, ό Μπουκέλε, έπειτα από έξαρση των δολοφονιών με 87 θύματα από την 25η ως την 27η Μαρτίου. Ο σαλβαδοριανός  πρόεδρος διαβεβαίωσε  ότι  ο πόλεμος εναντίον των συμμοριών θα συνεχιστεί, αν και ο ίδιος δέχεται επικρίσεις, εντός και εκτός της χώρας, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον των «μάρας», των συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών και εκβιάσεις και κατηγορούνται για το πρόσφατο κύμα φόνων.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμους που πενταπλασίασαν τη βαρύτερη ποινή για τη συμμετοχή σε συμμορία (από τα εννέα στα 45 χρόνια κάθειρξη) και προβλέπουν την επιβολή ποινών ως και 15 χρόνων κάθειρξης σε όσους μεταδίδουν μηνύματα των μάρας μέσω των ΜΜΕ.

Μετά τις δεκάδες δολοφονίες στα τέλη του Μαρτίου, το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα του προέδρου,  «Νέες Ιδέες», ενέκρινε την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης.

Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις, ο αριθμός των εγκλείστων έχει πλέον ξεπεράσει τους 25.000 εγκλείστους.  Το 2021 στο Σαλβαδόρ καταγράφηκαν 1.147 φόνοι, ή 18 ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος