Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Μπουκέλε υπόσχεται εκατοντάδες αστυνομικούς επιπλέον στον «πόλεμο κατά των συμμοριών»

Array

Θα ενταθούν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας σε μεγάλες πόλεις της  του Ελ Σαλβαδόρ υποσχέθηκε την Τετάρτη 23/11, ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε, κλιμακώνοντας τον λεγόμενο «πόλεμο» κατά των συμμοριών των  επονομαζόμενων και «μάρας».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών σχολής αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Μπουκέλε είπε πως θα προστεθούν πάνω από 200 αστυνομικοί στα 20.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας —αστυνομικούς και στρατιωτικούς— που περιπολούν στις πόλεις κι έχουν δικαιοδοσία να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο χωρίς ένταλμα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ωστόσο ότι έχουν σημειωθεί πολλές άδικες  συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών με λευκό ποινικό μητρώο.

Από τον Μάρτιο, όταν ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους κήρυξε κατάσταση εξαίρεσης, έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί σχεδόν 60.000 φερόμενοι ως « «συμμορίτες», τους οποίους ο πρόεδρος χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Μη κυβερνητικές οργανώσεις και επικριτές του λένε πως έχουν μπει στο συρτάρι πρακτικά όλες οι διαδικαστικές εγγυήσεις και παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αθώων.

Η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας χαρίζει μολαταύτα στον πρόεδρο Μπουκέλε δημοτικότητα ρεκόρ. Σκοπός, λέει ο ίδιος, είναι ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ να πέσει κάτω από τις δύο ημερησίως.

Οι δηλώσεις του προέδρου καταγράφονται μετά την υποστήριξη που εξασφάλισε στο Κογκρέσο για να παραταθεί εκ νέου η κατάσταση εξαίρεσης — το μέτρο έχει ήδη ανανεωθεί οκτώ φορές. Το μέτρο προβλέπει αναστολή του δικαιώματος της συνάθροισης, τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομική υπεράσπιση, την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος