Εκτός κάδρου στο Ουκρανικό οι Ευρωπαίοι – Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί ο Ερντογάν

Αναστάτωση και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο επουσιώδης έως μηδαμινός ρόλος που της επιφυλάσσει ο Τραμπ στο Ουκρανικό. Ανοιχτός στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, περιορισμένη και μακριά από εμπόλεμες ζώνες, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος, ωστόσο η Μόσχα απορρίπτει κάθε παρουσία στρατιωτών του ΝΑΤΟ με οποιαδήποτε σημαία.

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι βρήκε ένα απροσδόκητο στήριγμα, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων: Τον Ταγίπ Ερντογάν. Eίναι σαφές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως η Τουρκία θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το κενό στον τρίτο πόλο των διαπραγματεύσεων.

Να ρίξει γέφυρες προς της Ουάσινγκτον και να στείλει θετικό μήνυμα στον Αμερικανό νέο πρόεδρο επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος γρήγορα και μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του ενώπιον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η πολιτική Τραμπ είναι σύμφωνη με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια.

Προσφέρθηκε, επίσης, να φιλοξενήσει η Τουρκία τις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιχειρεί, συν τοις άλλοις, να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά την τουρκική πρωτοβουλία για ειρήνευση το 2022 στην Κωνσταντινούπολη και τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του ΕΡΤNews Γιάννη Μανδαλίδη.

Ο Τούρκος πρόεδρος από τη μία αναζητεί ρόλο στη νέα κατάσταση που δημιουργείται στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, έχει όμως παράλληλα το βλέμμα του στραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναμένει «δείγματα γραφής» του Αμερικανού προέδρου, όσον αφορά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με βασική έγνοια του τις εξελίξεις στη Συρία, στέλνοντας μήνυμα στήριξης προς την Ουάσινγκτον στο Ουκρανικό, αφού δεν μπορεί να στείλει ανάλογα μήνυμα για το Μεσανατολικό.

«Ναι» του Τραμπ σε ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη

Την ώρα που Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν πυρετωδώς ιδέες για την προσαρμογή σε μία πιθανή νέα πραγματικότητα. Στο επίκεντρο είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας εντός του ΝΑΤΟ και με την εγγύηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το θέμα της κατανομής των βαρών δεν είναι καινούργιο, αλλά τώρα είναι πιεστικό και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουμε τις δαπάνες αλλά και τις δυνατότητες που παρέχουμε» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, ανέφερε: «Σε συνεργασία με τη Βρετανία, η Γαλλία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής εμπειρογνωμόνων ή ακόμη και περιορισμένου αριθμού στρατευμάτων πέρα από τη γραμμή του μετώπου για να επιδείξει αλληλεγγύη και να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

«Για μένα είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια ακατάλληλη συζήτηση σε λάθος χρόνο και για λάθος θέμα» υπογράμμισε π καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκρίνει την ιδέα, η Ρωσία το απέκλεισε κατηγορηματικά ως απαράδεκτο.

«Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, αυτό είναι υπέροχο. Είμαι υπέρ. Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, νομίζω ότι θα ήταν μια χαρά» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σέργκει Λαβρόφ ανέφερε: «Η εμφάνιση στρατευμάτων, ενόπλων δυνάμεων από τις προαναφερθείσες χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά υπό ξένη σημαία – υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπό εθνικές σημαίες-, δεν αλλάζει τίποτα από αυτή την άποψη. Αυτό, φυσικά, είναι απαράδεκτο για εμάς».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τη θέση του διαμεσολαβητή διεκδικεί εκ νέου και η Τουρκία. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεδομένης της ενεργούς διπλωματίας που έχουμε ασκήσει τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μας θα ήταν ιδανικός οικοδεσπότης για μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Αμερικής» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθύμισε ακόμη τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, όπου τα δύο μέρη είχαν φτάσει κοντά σε συμφωνία, αλλά και τη συμφωνία για τα σιτηρά και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μανδαλίδης, Επιμέλεια: Σπυριδούλα Σκούρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος