Εκτινάχθηκαν oι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτινάχθηκαν κατά 17% μέσα σε μια μέρα μετά την κατάρρευση δύο άλλων ενεργειακών εταιρειών, με τους καταναλωτές να προειδοποιούνται τώρα να προετοιμαστούν για τους λογαριασμούς να εκτοξευθούν κατά 475 λίρες ετησίως εν μέσω νέων φόβων για τις ευρωπαϊκές προμήθειες.

Οι ανησυχίες για μια χειμερινή ενεργειακή κρίση ενισχύθηκαν αφού η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε την έγκριση ενός αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας μέσω της Βαλτικής στη Γερμανία και την ευρύτερη Ευρώπη με τον φόβο επίσης, ότι η άνοδος θα στείλει περισσότερους μικρούς προμηθευτές ενέργειας στο χείλος του γκρεμού εντός εβδομάδων και θα συσσωρεύσει πίεση στη βαριά βιομηχανία που ήδη αισθάνεται αυξημενη πίεση. Ενω εκτιμάται ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, εάν υπάρχει κρύος καιρός και περίοδοι χαμηλών ανέμων.

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 καθυστέρησε λόγω των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιτίθεται έντονα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που πιστεύουν ότι έχει σχεδιαστεί για να παγώσει την Ουκρανία από τα τέλη διαμετακόμισης για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η καθυστέρηση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Μπόρις Τζόνσον είπε στην ΕΕ ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ελευθερίας της Ουκρανίας ή της αγοράς φυσικού αερίου από τη Μόσχα, όταν συνέδεσε το έργο του αγωγού αξίας 9 δισεκατομμυρίων λιρών με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολή.

Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών που η Ρωσία δεν θα αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω εναλλακτικών οδών εάν αποκλειστεί ο αγωγός Nord Stream 2.

Η χονδρική πώληση φυσικού αερίου στη Βρετανία άξιζε περίπου 60 p ανά θερμότητα στις αρχές του 2021, αλλά ο αριθμός αυτός έφτασε τα 240 p ανά θερμότητα την Τρίτη.

Έτσι δυο ακόμη μικροί προμηθευτές, η Neon Reef και η Social Energy Supply, με συνολικά 35.000 πελάτες  κατέρρευσαν μετά την αύξηση των τιμών.

Ο κορυφαίος έμπορος Trafigura ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «κυλιόμενες διακοπές ρεύματος» κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω έλλειψης αερίου.

Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αναστολή ήταν «προσωρινή» και η απόφαση θεωρήθηκε ως τεχνική, παρά πολιτική.

Αν και ο Nord Stream 2 διευθύνεται από τη ρωσική Gazprom, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας (FNA) είπε ότι η κοινοπραξία με έδρα την Ελβετία που διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό τέλος του έργου θα πρέπει να δημιουργήσει μια εταιρεία σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία για να λάβει άδεια λειτουργίας.

Παρά τους φόβους, ωστόσο, ο κ. Τζόνσον διατήρησε την αντίθεση του Ηνωμένου Βασιλείου στον αγωγό επικαλούμενος ανησυχίες ότι «θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια για την περιοχή». Η αύξηση των τιμών θεωρείται επίσης ότι οφείλεται στη μείωση των ροών νορβηγικού φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω μιας διακοπής λειτουργίας στο κοίτασμα φυσικού αερίου Troll.

Οι αναλυτές της Energyhelpline δήλωσαν ότι εάν οι τιμές που παρατηρήθηκαν την Τρίτη συνεχίζονταν μέχρι τον Φεβρουάριο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Ofgem θα μπορούσε να αυξήσει το ανώτατο όριο στους οικιακούς λογαριασμούς στα τυπικά τιμολόγια κατά 475 £. Αυτό θα το ανέβαζε από το τρέχον επίπεδο των 1.277 £ σε 1.752 £.

Οι τιμές στη Βρετανία εκτοξεύτηκαν περαιτέρω μετά από πυρκαγιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας με τη Γαλλία να απέκλεισε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την ήπειρο τον Σεπτέμβριο. Οι υψηλές τιμές φάνηκαν πιο βαθιά στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ξαφνικής κατάρρευσης μιας σειράς μικρών προμηθευτών ενέργειας – με περισσότερους από 20 να καταρρέουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με τον κ. Γουάλας να επισκέπτεται την Ουκρανία, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μιλά με τους Ευρωπαίους συμμάχους και το Κίεβο για τον αγωγό.

«Η Ουκρανία φιλοξενεί επί του παρόντος τον μεγαλύτερο υπάρχοντα αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου και τα τέλη διαμετακόμισης αποτελούν ιστορικά μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της, έτσι ο Nord Stream 2 θα εκτρέψει τις προμήθειες από την Ουκρανία που θα είχε σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. .

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο

Πηγή :daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος