ertnews.gr

Έκθεση «Γλύπτης Πικάσο» ανοίγει στη Μάλαγα

09/05 18:24
Έκθεση «Γλύπτης Πικάσο» ανοίγει στη Μάλαγα

Πλάνο από την έκθεση των γλυπτών του Πικάσο Photo by JORGE GUERRERO / AFP

Μια έκθεση γλυπτών του Πικάσο, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τα κυβιστικά και σουρεαλιστικά έργα του, εγκαινιάζεται την Τρίτη στη γενέτειρα του θρυλικού Ισπανού καλλιτέχνη, τη Μάλαγα.

Στεγάζεται στο Μουσείο Πικάσο της νότιας παραθεριστικής πόλης, η έκθεση «Γλύπτης Πικάσο Ύλη και σώμα» και συγκεντρώνει 61 γλυπτά που δημιούργησε μεταξύ 1909 και 1964.

Αποτελεί μέρος των παγκόσμιων εορτασμών για τα 50 χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ισπανία που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη γλυπτική του Πικάσο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επιμελήτρια της έκθεσης Κάρμεν Χιμένεθ.

«Το ανθρώπινο σώμα ήταν πάντα το πρωταρχικό του ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό» είναι το επίκεντρο αυτής της έκθεσης», πρόσθεσε η ίδια.

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται είναι το «Ξαπλωμένος λουόμενος» (1931), ένα γύψινο γλυπτό μιας γυναίκας που ξαπλώνει, η «Γυναίκα με βάζο» (1933), μια μπρούτζινη γυναίκα διαμορφωμένη από οβάλ, και το «Παιδί» (1960), ένα στρογγυλεμένο πρόσωπο με χέρια και πόδια, επίσης από μπρούντζο.

Η έκθεση παρακολουθεί την εξέλιξη του Πικάσο ως καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι δεκαετιών γλυπτικής.

Αντικατοπτρίζει τις επιρροές του κυβισμού, της αφαίρεσης και του «ευρεθέντος αντικειμένου» (έργα φτιαγμένα με αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στην τέχνη) μέσα από έργα κατασκευασμένα με υλικά από ξύλο και σίδηρο μέχρι τσιμέντο, μέταλλο και μπρούντζο.

Η γλυπτική ήταν ένα από τα λιγότερο γνωστά ταλέντα του Πικάσο και ο καλλιτέχνης «μπορεί να έχει δημιουργήσει περίπου 700 γλυπτά σε σύγκριση με τους περίπου 4.500 πίνακες που ζωγράφισε», ανέφερε το Μουσείο Πικάσο.

Η έναρξη της έκθεσης συμπίπτει με την 20ή επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου Πικάσο της Μάλαγα.

Ο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα το 1881 και πέθανε στο Μουζέν της Γαλλικής Ριβιέρας το 1973.

Ο ίδιος έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα ενός μουσείου Πικάσο στη Μάλαγα το 1953, αλλά αυτό έγινε πραγματικότητα μόλις πέντε δεκαετίες αργότερα, το 2003, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μουσείου.

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version