Έκθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ: «Πράσινο φως» στην Ουκρανία για το επόμενο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Στην ετήσια έκθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό» το 2025, αναφέρει το dpa. Οι διαπραγματεύσεις θα  προωθούσαν μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, οι οικονομικοί κανονισμοί και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Με την ευκαιρία αυτή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ουκρανία «συνέχισε να προωθεί βασικές μεταρρυθμίσεις, αν και διεξάγει έναν βίαιο επιθετικό πόλεμο».

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ουκρανία, την οποία υποστηρίζει σθεναρά ο Πρόεδρος Bολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την εισβολή της χώρας από τις ρωσικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2022. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι μακρά και περίπλοκη, και απαιτεί χρόνια αλλαγών στη διοίκηση, τη νομοθεσία και την οικονομία έως ότου η υποψήφια χώρα πληροί τα πρότυπα της ΕΕ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση είναι αρνητική όσον αφορά τη Γεωργία, όπου διεξήχθησαν οι πρόσφατες εκλογές, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, σε «τεταμένο και έντονα πολωμένο περιβάλλον». Οι διαπραγματεύσεις με τη Γεωργία έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση στην Τιφλίδα επέβαλε νόμο κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Η αντίστοιχη νομοθεσία, παρόμοια με αυτή στη Ρωσία, υποχρεώνει τα μέσα ενημέρωσης και τις δομές της κοινωνίας των πολιτών να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 20% των κεφαλαίων τους εκτός της χώρας.

Mετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος