Έκτακτη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για την προσφυγική κρίση (vid)

Κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ συνολικά, θα διαθέσει την επόμενη τριετία 2016 -2018 για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων στις χώρες της ΕΕ, η Κομισιόν.

Tην πρόταση της Επιτροπής παρουσίασε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας προορίζεται για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

«Στην Ειδομένη πρέπει να υπάρχουν αυτή τη στιγμή από 12-15 χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα», εξήγησε ο Κύπριος Επίτροπος και διευκρίνισε ότι η έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είναι συμπληρωματική στα ήδη υπάρχοντα κονδύλια που προορίζονται για τα hotspots, τις διαδικασίες επανεγκατάστσης, επιστροφής, κοινωνικής ένταξης κλπ.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη – μέλη και οργανισμούς, και θα διοχετεύεται στους πρόσφυγες, μέσω οργανώσεων του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να εντοπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή βοήθειας.

«Στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την αποτελεσματική μας παρέμβαση με διάφορους τρόπους κατά περίπτωση», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας μπορεί να ανταποκριθεί στη διαδικασία παροχής κουπονιών στους πρόσφυγες.

Τόνισε, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται οι ανάγκες των προσφύγων και παράλληλα στηρίζεται η τοπική οικονομία και κοινωνία.

Ο κ. Στυλιανίδης, το νέο αυτό εργαλείο ως ιδιαίτερα σημαντικό γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσες ανάγκες και να ενεργοποιηθεί άμεσα σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.

«Η σημερινή πρόταση θα ενισχύσει την ετοιμότητά μας στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων είτε εκτός είτε εντός ΕΕ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών και να τους ανακουφίσουμε», δήλωσε ο Χ. Στυλιανίδης.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης αποδοχή ότι χρειάζεται να δοθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος