Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία — Στο ΝΑΤΟ στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση

Μόσχα — Ανταπόκριση Αχιλλέας Πατσούκας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι και ο αρχηγός των ουκρανικών δυνάμεων, με αφορμή την 72η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, με μηνύματά τους αναφέρουν πως η ένταξη της χώρας τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα είναι προς όφελος και του ΝΑΤΟ. Μια εξέλιξη που, για τη Μόσχα, θα αποτελέσει την τελική σπίθα ανάφλεξης στην Ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου δυστυχώς εκτός από τις συγκρούσεις υπάρχουν και θύματα.

Ένα παιδί ηλικίας τεσσάρων ετών και μια γυναίκα, που βρίσκονταν σε αυλή χωριού στην Ανατολική Ουκρανία, έπεσαν νεκροί από βομβαρδισμό ουκρανικού drone, σύμφωνα με τους ρωσόφωνους αντάρτες, οι οποίοι υποστήριξαν πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εναντίον κατοικημένων περιοχών και άρματα μάχης.

Στο μεταξύ, «μαύρες αναμνήσεις» ξύπνησαν το Σάββατο στην Οδησσό, από τη «μαύρη μέρα» της 2ης Μαΐου του 2014, όταν νεοναζί είχαν κάψει ζωντανούς στο συνδικάτο της πόλης 48 ανθρώπους — έγκλημα για το οποίο ουδείς λογοδότησε.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ακροδεξιοί άναψαν φωτιές μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Οδησσό, κάτω από την πλήρη αδιαφορία των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο. Όπως τονίζει η Μόσχα, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Κίεβο παραβίασε την συνθήκη της Βιέννης, η οποία διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών, όπου κι αν αυτές βρίσκονται. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου δέκα μέρες αφισοκόλληση στις οικίες των Ρώσων διπλωμάτων στο Κίεβο.

Με την σύνθεση του παζλ στην Ανατολική Ουκρανία να είναι ζοφερή, καθώς και οι δυο υπερδυνάμεις δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω, Γαλλία και Γερμανία, που είναι και εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Μίνσκ, με μεγάλη καθυστέρηση, ζήτησαν μέσω κοινής τους ανακοίνωσης την άμεση εκεχειρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος