Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία: Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό – Τραυματισμοί και πάνω από 400 συλλήψεις

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να εμμένει στην εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τους πολίτες να συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες.Χθες οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία μαίνονταν στους δρόμους. Άγνωστοι πυρπόλησαν την είσοδο του Δημαρχείου στο Μπορντό και προχώρησαν σε βανδαλισμούς σε ένα ξέσπασμα άγριας βίας και καταστολής με εκατοντάδες συλλήψεις.

Οι ταραχές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο με τον κόσμο οργισμένο, να βγαίνει μαζικά στους δρόμους. 

Καταστήματα παραλίγο να πάρουν φωτιά, ενώ σύμφωνα με τις αρχές εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συλλήψεις.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν υπερβολική χρήση βίας της αστυνομίας, ενώ γαλλικά μέσα μεταδίδουν πως στη Ρουέν δακρυγόνο έσκασε δίπλα στο χέρι μιας γυναίκας, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό της.

Αν και μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση το διέψευδε, τελικά η επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου στο Παρίσι και το Μπορντό ακυρώθηκε, λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Και μάλιστα μετά από πρόταση του ίδιου του Γάλλου προέδρου.

«Δεν θα ήμασταν σοβαροί και λογικοί, εάν προτείναμε μια επίσημη επίσκεψη της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά και της συζύγου του εν μέσω διαδηλώσεων. Η λογική και η φιλία μας, μας οδήγησε να προτείνουμε την αναβολή», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν σχολίασε την αναβολή τονίζοντας πως μετά το Βασιλιά Κάρολο, στο τέλος θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η λαϊκή αντίδραση ακύρωσε τη συνάντηση των Βασιλέων. Οι Άγγλοι γνωρίζουν ότι ο Νταρμαμέν δεν είναι ικανός να παρέχει ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο Μελανσόν.


Πάντως από τις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. 

«Όπως ξεκαθάρισα στους Γάλλους την Τετάρτη, προχωράμε μπροστά. Η χώρα δεν πρόκειται να παραλύσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αποσυρθεί αυτός ο νόμος, εξαιτίας της βίας. Εάν αυτό συμβεί τότε δεν υπάρχει δημοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμαμέν.

Η στάση του Γάλλου προέδρου ακόμη και η συνέντευξή του την Τετάρτη φαίνεται πως εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές. Αρνητικά σχολιάζεται στο διαδίκτυο και το πανάκριβο ρολόι που φορούσε στη συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος, το οποίο κάποιοι ισχυρίζονται πως κοστίζει 80.000 ευρώ. Μάλιστα στη διάρκεια της ο Μακρόν φαίνεται να το βγάζει από το χέρι. Συνεργάτες του διαψεύδουν λέγοντας πως κοστίζει 2.500 ευρώ και πως το έβγαλε για να μην κάνει θόρυβο στα μικρόφωνα.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Επεισόδια και βανδαλισμοί αμαυρώνουν τις μαζικές διαδηλώσεις

Η κυβέρνηση Μακρόν δεν κάνει βήμα πίσω, τα συνδικάτα έχουν πεισμώσει, δίνουν νέο ραντεβού την Τρίτη. 

Η αυξανόμενη βία στις διαδηλώσεις των συνδικάτων αμαυρώνει το κίνημα. Η καμένη θύρα στο Μπορντό όπου θα μετέβαινε και ο βασιλιάς Κάρολος, ή το χάος στο κέντρο του Παρισιού με τα βουνά σκουπιδιών να φλέγονται, οι συγκρούσεις αστυνομικών με νεαρούς διαδηλωτές… Είναι θέμα χρόνου η κοινή γνώμη να αλλάξει στρατόπεδο. 

Σε αυτό στοιχηματίζει η κυβέρνηση.

Χτες το βράδυ, ένα κτίριο κινδύνεψε να καεί. Όμως, όσο οξύνονται τα πνεύματα, τόσο το μοιραίο λάθος πλησιάζει.  

Πώς θα βγει η Γαλλία από αυτό το αδιέξοδο, πόσο θα διαρκέσει, αναρωτιούνται όλες οι πλευρές. 

Ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος