Έκρηξη ηφαιστείου στην Ιάβα με τουλάχιστον έναν νεκρό και 41 τραυματίες

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 41 τραυματίστηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας το Σάββατο, ενώ τεράστια σύννεφα καπνού και τέφρας κάλυψαν την περιοχή.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης διακρίνονται κάτοικοι, μεταξύ αυτών παιδιά, να τρέχουν για να βρουν ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που σύννεφα καπνού και τέφρας υψώνονται καλύπτοντας τα διπλανά χωριά στην επαρχία Ανατολική Ιάβα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Λουματζάνγκ, Ιντάχ Μασντάρ, είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 41 άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου, καθώς ποτάμια λάβας έφθαναν στα χωριά τους.

Οι αρχές στήνουν σκηνές για τους κατοίκους που εκκένωσαν τις εστίες τους, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (BNPB). Ωστόσο, τις επιχειρήσεις εκκένωσης εμποδίζει ο πυκνός καπνός, δήλωσε ο αρχηγός της BNPB Σουχαριάντο.

«Πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, αφότου καλύφθηκαν από την ηφαιστειακή τέφρα», περιέγραψε ο εκπρόσωπος της BNPB Αμπντούλ Μουχάρι.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Σεμέρου σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Είχε και τότε προκαλέσει την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος